Många kockar blir en god soppa?

Det finns med all rätta en oro och skepsis mot att en alliansregering ska lyckas regera tillsammans den här gången. Denna oro tror jag inte bara är ett argument som används av motståndarsidan utan också finns hos borgerliga anhängare.

Jag tror att förutsättningarna inte har varit lika goda någon gång som nu vid de tillfällen som av olika anledningar slutat i regeringsombildningar och andra misslyckanden. Det finns nu en genomarbetad strategi och en gemensam vilja till en politik som ska fungera hela mandatperioden. För den generation borgerliga politiker som nu sitter i ledande befattningar så är detta förmodligen en läge som handlar om nu eller aldrig.

Vänsteranhängare som använder skepsisen som ett argument borde kanske också fundera igenom vilken soppa som deras egna partier har kokat i en fri relation den senaste mandatperioden och ska fortsätta koka i ett betydligt mer strikt förhållande de kommande fyra åren.

Claudio Skubla på bloggen "Motallians" skriver idag:

"Att komma överens om samarbetsformer och viljeinriktning, samarbetspartier emellan, görs bäst i andra sammanhang. Sverige har inte råd med gnissel på regeringsnivå. Det riskerar att
skapa turbulens på ränte- och valutamarknaden och tråkiga ekonomiska
effekter för Sveriges företag och medborgare. Minns ordspråket: Ju fler kockar, desto sämre soppa."

För egen del föredrar jag att efter valet veta att det alternativ jag lagt min röst på också har föreberett sig så väl som möjligt för att kunna regera tillsammans.

Under de senaste åren har en svensk sossekock  hoppat från tuva till tuva där den svenske miljökockens kryddor oftast blivit överrepresenterade i soppan. Att gå ifrån detta till en under fyra år kompromissartad soppa som alltid ska kokas av både sosse- och miljökocken utan att de på förväg har talat om hur den ska smaka låter inte som någon huvudrätt på en nobelmiddag.

Som om inte detta vore nog vill dessutom den svenske kommunistkocken helst ha mer än ett finger med i soppan.

Så konstaterandet är att hur en soppa med många kockar smakar beror till stor del på om de i förväg bestämt sig för vilka ingredienser som ska ingå.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se