En viktig markering

Någon gång mellan 21.00-22.00 igår kväll var det onödigt spännande i relation till hur klart det faktiskt blev till slut.

Vissa besvikna sossar säger att det blev jämnare än väntat. Jag vet inte riktigt om det stämmer. Det blev 1,9 % till slut vilket väl är ungefär där det har legat ett bra tag nu, knappt med tillräckligt tydligt för att vi skulle slippa en väntan till onsdagen.

Nu börjar allvaret. Det är dags för alliansen att bevisa sin politik i praktiken för att också kunna behålla alla som nu gjort ett jätteskutt direkt från sossar till moderater. Som bekant är tankar, idéer och visioner betydligt enklare på ett papper än i verkligheten. Om alliansen är så överens och så samarbetsvilliga som de visat upp under de senaste 2 åren så tror jag att förutsättningarna är goda, men det kommer inte att bli någon lätt match när vi går in i lågkonjunktur.

Det gäller att de utlovade jobben rinner till så att det blir en arbetsmarknadsflod och inte ett uttorkat dike.

Valresultatet innebär en nödvändig och viktig markering på många sätt. Fredrik Reinfeldt har visat att det går att förändra ett partis cementerade poltik till någonting nytt och framgångsrikt på 4 år. Nu återstår som sagt att bevisa även den praktiska funktionaliteten.

Om inte den fungerar kommer många av de som gjort som jag, bytt sida till alliansen, att byta tillbaka till socialdemokraterna om 4 år och den borgerliga alliansen har i ett sådant läge förbrukat sitt förtroendekapital för många år framöver.

Lyckas det blir socialdemokraternas återkomst till makten mycket besvärlig att genomföra redan om 4 år.

Svenska bloggar om: , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se