9/11 – fem år senare

Funderingarna kring att det idag är 5 år sedan terrorattackerna mot New York och Washington är många och inte alltid så självklart kopplade till just vad den där dagen 2001 har inneburit för USA och världen i stort.

World_trade_center

Minnet av en epokbrytande händelse, som man ändå måste kalla det spektakulära som skedde i New York, kan också framkalla funderingar över vad som hänt i övrigt på samma tid sedan år noll av "kriget mot terrorismen". Exempelvis vad som hänt i ens eget liv eller för andra närstående.

För fem år sedan var jag singel och ägnade mig mest åt mitt arbete. Jag hade satt upp en målsättning att åka till New York inom 3-4 år. Mitt intresse för det som jag uppfattade som den häftigaste stan i världen blev inte på något vis mindre när World Trade Center pulvriserades. Snarare var det så att min längtan att komma dit blev ännu större.

Det blev också en resa dit 2004, men resan var inte ensam och inte med någon jag ens kände 11 september 2001. Hon befann sig i Tyskland den dagen och våra vägar korsades inte förrän ett drygt halvår senare i april 2002.

Två år senare var New York det första stoppet på vår en månad långa resa i USA. Förlovning i New York och bröllop i The Valley of fire i Nevadas öken.

Den där dagen för 5 år sedan stod jag med min kompis och kollega på jobbet och såg de osannolika bilderna på internet samtidigt som vi hörde de lika osannolika nyhetssändningarna på radion. Han var då 22 år.

Idag genomgår han sitt eget 11 september i livet efter den andra stora operationen på 3 månader för att plocka bort framväxande tumörer, kroppens egna små terrorister som tyvärr drabbar betydligt fler än vad Usama bin Laden någonsin kommer att göra.

Mycket är sig likt i både i det stora och det lilla så här 5 år efter, men många saker har också förändrats på ett sätt som aldrig går att återfå.

New York som stad är för mig än mer fascinerande nu och USA som land oerhört spännande om än med en president som totalt har sänkt det stolta landets förtroende i stora delar av världen. Det unika läge som fanns direkt efter 11 september med ett i det närmaste totalt stöd för den drabbade supermakten har förvaltats på sämsta tänkbara sätt.

Vår före detta biståndsminister Jan O Karlsson hade så rätt när han kallade Bush för "den där jävla Texasgubben". För det är precis vad han är, en oborstad Texascowboy med en oerhört skev verklighetsuppfattning om världen utanför USA.

Låt oss hoppas på en mer resonabel och sofistikerad jakt på terrorister de kommande 5 åren där Tony Blairs annonserade avgång och en ny amerikansk president om 3 år är grunden.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se