Kärnkraft? Ja tack!

De senaste veckornas diskussion om kärnkraftens existens efter Forsmarksincidenten är intressant. Helt plötsligt vädrar motståndarna morgonluft och plockar fram skräckpropagandan från svunna tider.

Frågan är om det biter på den svenska befolkningen idag när det egentligen inte finns fler alternativ än det gjorde i mars 1980 när det folkomröstades i frågan?

Elpriset spås öka ytterligare de närmaste åren. Dagens 45-50 öre/kWh landar då på runt 80 öre/kWh enbart på grund av en avreglerad europeisk elmarknad och utan en avvecklad svensk kärnkraft.

Jag kan för mitt liv inte förstå hur det är möjligt att det under alla dessa år inte har gjorts mer för att ta fram andra alternativ till våra nuvarande reaktorer. Alternativen som har löst stängningen av de reaktorer som nu ända har släckts heter kolkraft från Danmark och kärnkraft från Finland.

Jag anser att det är alla partiers ansvar för den situation vi nu sitter i. Varken motståndare eller förespråkare till kärnkraften har sett till att gå från ord till handling. Om förespråkarna bara hade viljan skulle vi kunna börja bygga nya kärnkraftverk i morgon om det var så.

Vänsterpartiet och miljöpartiet vill definitivt få bort kärnkraften.

Centern och kristdemokraterna velar nånstans mellan avveckling och utbyggnad.

Moderaterna, folkpartiet och socialdemokraterna skulle, utan den prestige som nu finns inblandad, kunna ta fram en plan för utbyggnad.

Förutsättningarna har förändrats gigantiskt mycket sedan mars 1980 och därför borde folkomröstningen ha spelat ut sin roll för länge sedan, men så verkar det tyvärr inte vara. Tillsammans med Tjernobylolyckan 1986 tynger den på ett märkligt sätt ner energidebatten i Sverige.

Tage Danielssons monolog om sannolikhet efter olyckan i Harrisburg är fortfarande rolig att höra, men den är inte relevant i den svenska energidebatten. Om den ska användas av kärnkraftsmotståndarna så använd den i så fall i en diskussion om de livsfarliga kärnkraftverk som fortfarande står och puttrar i östeuropa.

Jag bloggade igår om valfläsk i form av sänkt/borttagen
fastighetsskatt
. Är det någonting som kan avgöra de svenska
fastighetsägarnas ekonomiska framtid så är det hur högt elpriset blir.

I
det sammanhanget är fastighetsskatten en piss i Mississippi.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se