TV:n som jourhavande kompis

Att vi har ändrat vårt sätt att titta på TV de senaste 15-20 åren tror jag de flesta är överens om.

I slutet på 80- början av 90-talet var det inte speciellt många som hade mer än TV1 och TV2. TV4 drog igång 1991 som den första marksända kanalen med reklam.

Idag är det alldeles normalt med morgonprogram varje dag och nyhetssändningar i princip dygnet runt. På 80-talet var det bara Gomorron Sverige och Sköna Söndag som fanns i form av morgonprogram på helgerna under vinterhalvåret. De enda nyhetssändningarna var Rapport 19.30 och Aktuellt 21.00. Sedan började Aktuellt också att sända 18.00 – alldeles för många nyhetssändningar tyckte en del…

Comhem har med hjälp av Gallup genomfört en undersökning om våra TV-vanor på 2000-talet (Dumburken – från hemmets mittpunkt till bakgrundsmusik). Den visar att TV:n har blivit mer av ett sällskap i samband med måltider, tidningsläsande läxläsande och diverse andra aktiviteter än att bara vara något man tittar koncentrerat på .

Vi har också TV-apparater på betydligt fler platser i våra hem. Tidigare var det vardagsrummet som var hemvist för TV:n – nu har 10% en i köket och 40% en i sovrummet.

Några fakta från undersökningen:

  • 7 av 10 äter framför TV:n.
  • 4 av 10 i åldersgruppen 16-24 år använder datorn och TV:n samtidigt.
  • 2 av 10 läser och ser på TV samtidigt.
  • En tredjedel av kvinnorna stryker samtidigt som de ser på TV.
  • I åldersgruppen 10-24 år så är det 42% av tjejerna men bara 10% av killarna som läser läxorna framför TV:n.

I takt med de förändringar som nu sker, framför allt rent tekniskt, så spår experterna ytterligare stora förändringar bara de närmaste åren när.

TV:n har alltså i högre grad blivit ett passivt sällskap snarare än det aktiva tittande som programdirektörerna önskar.

Personligen är det bara att kategorisera in sig i de flesta av ovanstående TV-beteenden. Jag äter, använder datorn och läser framför den och jag har, förutom en i vardagsrummet, en i sovrummet som oftast söver mig…

När jag väl ser på TV på "riktigt" nu för tiden så gör jag det oftast i form av något jag spelat in på hårddiskvideon – den bästa tekniska investeringen de senaste 5 åren.

Läs hela Gallups undersökning här.

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se