Tour de doping

Cykeltävlingen Tour de France är något av det bästa att se i sportväg på TV. Det är också ett lotteri vem som är onormal på riktigt uppför alla berg och vem som har packat kroppen full med extra resurser i form av doping.

Det har i alla år pratats om doping inom cykelsporten. Många har åkt dit – Pantani, Ullrich och vad dom nu heter. Den störste av dom alla Lance Armstrong har varit misstänkt, men aldrig bevisats dopad.

I år var det en amerikanen Floyd Landis som till slut vann touren efter några omänskliga etapper på slutet.

Nu visar det sig att han tillhör gänget fuskare som har petat i sig något som innebär för höga testosteronhalter och därmed blir han av med segern från i söndags.

Tour de France är fortfarande utmärkt TV-underhållning, men det är just med betoning på underhållning. Trovärdigheten rent sportsligt är borta när var och varannan cyklist antingen fälls för doping eller är misstänkt för olagligheter.

Cykelsporten har hamnat i samma kategori som Gladiatorerna, American Wrestling eller någon annat som visas som på TV ur rent underhållningssyfte med en touch av sport och där man vet att det inte går att vinna utan att dopa sig.

Update:

Landis hävdar, precis som alla dopinganklagade, sin oskuld och skyller på naturligt höga värden.

Vi får väl se hur det slutar, men om det nu skulle handla om naturligt höga värden så är det uppenbarligen något Landis vet om och då rent logiskt borde ha informerat sitt stall och Internationella Cykelförbundet så att alla felaktiga misstankar kunde undvikas.

Svenska bloggar om: , , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se