Studenter hos kronofogden

Jag skrev i förra veckan om de negativa konsekvenser som kan komma till följd av att allt för många utbildas på universitet och högskolor för att sedan stå där utan jobb med skyhöga studieskulder.

Idag skriver Borås Tidning om Boråsstudenter som är fast i skuldfällan och jagas av kronofogden för skulder på 31 miljoner.

"Det nya återbetalningssystemet är tuffare. Men det
stora problemet är inte lånet i sig, utan arbetslösheten. Att man inte
får något jobb eller blir av med sitt jobb, säger Håkan Simonsson på
CSN.

-Däremot kan CSN bli bättre på att informera om lånevillkåren. Man måste vara klar över att man skuldsätter sig, menar han."

Så långt är det inte så mycket att diskutera. Arbetslöshet efter en dyr utbildning leder till ekonomiska problem med det nya systemet. Att CSN ska informera om lånevillkoren är också korrekt.

Sedan kommer uppmaningar som borde vara självklara för myndiga personer i vårt land, som detta nu handlar om, och som gör att man blir lite rädd:

"Det går inte att kasta en räkning i papperskorgen och
tro att det ordnar sig. I slutändan får man betala ett högt pris genom
en eller flera betalningsanmärkningar och en lavinartad skuld. En räkning blir som en rullande snöboll som byggs på om du inte betalar den."

Tjena! Kan man inte kasta räkningarna i papperskorgen och tro att de försvinner? Inte ens om man "bara" är student?

I papperstidningen kan man också läsa om Ida 27 år som hoppade av innan avslutade studier efter en och en halv termin. Hon fick ett deltidsjobb men pengarna räckte inte till för att betala skulden som hamnade hos kronofogden. Om detta säger hon:

"Jag förstod inte vad som skulle hända om jag inte betalade. CSN och kronofogden borde komma ut under sista året på gymnasiet och föreläsa om vad det innebär att låna pengar."

"CSN har så höga räntor, vilket gör deras lån svårare att bli av med."

Hon berättar också att skulden nu mer eller mindre är avbetald genom ett lån till sin mamma istället som snart är slutbetalt. När detta är gjort vill hon börja studera på högskolan och starta ett nytt liv.

Jag hoppas att Ida har förstått vad det innebär att låna pengar och att hon väljer en utbildning som ger henne ett arbete så att hon inte hamnar i lånefällan igen. Det där lät oerhört mästrande, men jag menar det faktiskt…

Ida förstod inte vad som skulle hända när hon inte betalade sin skuld. Jag kan inte för mitt liv förstå att hon inte fattade det!

Om okunskapen är så här stor om konsekvenserna av skulder som inte kan betalas så kan vi lätt räkna med att många mellan 20-30 år kommer att få det oerhört bekymmersamt när räntan går upp och det inte längre är lika glassigt som det varit ett bra tag nu att låna pengar till bil, båt, hus och platt-TV.

Lita inte på varken CSN eller banken när du lånar pengar. De finns till för att tjäna pengar på sina kunder. Skaffa en egen uppfattning och kunskap innan du signar lånepappret.

Privatekonomi borde ingå som ett obligatoriskt ämne i grundskolan. Då hade Ida och andra sluppit skylla på dålig information från CSN.

Svenska bloggar om: , , , , ,