Pokerdöden

Den accelererande poker-boomen i Sverige verkar ha nått klimax under våren och sommaren när Svenska Spels pokersajt introducerades.

Behandlingshem för spelberoende rapporterar om en stor ökning av spelberoende ungdomar mellan 20-25 år som direkt går att koppla till Svenska Spel och deras pokersajt.

Målsättningen är att Svenska Spel med sitt reglerade spel ska ta andelar från utländska aktörer och det verkar ju ha fungerat. Kanske alldeles för bra.

Tyvärr hjälper det nog inte speciellt mycket att stänga Svenska Spels sajt. Poker-boomen fanns där redan och att de som nu sitter i klistret skulle dra sig för att använda sina kortnummer på utländska sajter tror jag inte ett dugg på.

Av två onda val så är nog ändå Svenska Spel det minst onda för de som redan spelar. Problemet är om deras sajt är inkörsporten för vidare spela på de utländska sajterna.

Ett annat bekymmer som inte pokersajterna kan anklagas för är hur lätt det är att låna pengar just nu i Sverige. Pengar som annonseras ut av diverse mer eller mindre oseriösa "låneinstitut" till ockerräntor.

Att en generation, i första hand unga killar i 20-25-årsåldern där många är arbetslösa, hamnar i pokerträsket och lånar sönder sin framtid är uppenbarligen ett stort växande problem både för drabbade individer och för det svenska samhället.

Att stoppa pokersajterna kan vi inte göra. Det som borde vara möjligt att begränsa betydligt hårdare är alla de som lånar ut pengar utan säkerheter till fantasiräntor.

Sedan kunde vi kanske också slippa några av alla olidligt tråkiga pokerprogram på TV.

Update:

Nu visar det sig att Svenska Spel själva är en internationell aktör i Baltikum. Vilket Snacka om dubbelmoral, eller kanske i det här fallet dubbelspel…

Svenska bloggar om: , , , , , ,

Intressant.se