Pirate Bay ingen välgörenhet

Jakten på fildelare som för någon månad sedan innebar ett tillslag mot Pirate Bay är givetvis en intressant fråga.

De flesta väljer att var för eller emot fildelning. Vissa politiker svävar på svaret för att hålla så många dörrar som möjligt öppna.

Killarna på Pirate Bay som driver en kamp mot de stora multinationella företagen som producerar film och musik försöker utmåla sig som filmens och musikens Robin Hood där det viktigaste är att alla ska kunna dela filer med varandra gratis.

Nu är det då inte så i verkligheten. För i det här fallet precis som i de flesta andra fall så finns det ett mål att tjäna pengar på fildelningen. SvD visar tydligt att det inte är så ideellt som det har framstått.

Jag har ingenting emot att de som driver en internetsajt försöker tjäna pengar via annonser och andra möjligheter. Tvärtom. Men kör då med öppna kort  – "vi tjänar pengar på att driva den här populära fildelarsajten"  – utan att slussa in pengar på andra bolag för att frontföretaget, Pirate Bay i det här fallet, ska framstå som befolkningens räddare från de kommersiella krafternas utsugarmentalitet.

Att på sin egen sajt be användare om bidrag för driften av något som uppenbarligen med råge  bär sig själv via annonsintäkter känns inte alldeles schysst.

Vill man föra en kamp mot kommersiella krafter och bära den ideella fanan högt så bör man nog inte själv tjäna pengar utan att detta är tydligt och klart.

Sedan tror jag i och för sig inte att merparten av alla Pirate Bay-användare bryr sig nämnvärt om SvD:s avslöjande. Det viktigaste är att kunna fortsätta ladda ner gratis.

Svenska bloggar om: , , , , , ,