Fler “oskyldigt” dopade amerikaner

För någon dag sen var det cyklisten Floyd Landis.

Idag är det världsrekordhållaren på 100 meter Justin Gatlin som avslöjas dopad.

Även han säger att han är oskyldig, men här finns det faktiskt en tidigare dopingdom för amfetamin från början av 2000-talet. Den hävdes förvisso för att han fått det i medicinskt syfte för att han lider av damp, hur trolig den förklaringen sedan är…

Det blir med friidrotten precis som med cykelsporten. Jag tittar och tycker det är spännande, men i vissa grenar går det inte att låta bli att fundera över om de är dopade eller inte.

Går det att springa 100 meter på 9,77 utan att vara dopad? Ja, Gatlin kunde det uppenbarligen inte.

Undrar om Asafa Powell som delar rekordet med Gatling kan göra det?

Tim Montgomery som hade rekordet på 9,78 före Powell och Gatlin kunde det i alla fall inte. Han var dopad. 

Hur var det med Maurice Greene som var rekordhållare på 9,79 och dessutom sprang på ett antal andra lopp under 9,90?

Killarna vi pratar om här springer lika fort eller fortare än vad en stendopad Ben Johnson gjorde i Seoul-OS 1988!

Det är tråkigt att inte veta om det verkligen är ett världsrekord som man bevittnar framför TV:n. Att behöva vänta in svaret på ett dopingtest innan man vet säkert, och kanske inte ens då om atleten hanterat det smart.

Mats Wennerholm i Aftonbladet skrev redan dagen efter Gatlins rekord lopp i maj att "jag jublar inte förrän dopingsvaren kommer".

Drygt 2 månader senare fick han rätt. Läs gärna hela hans krönika med en mycket bister inställning till i första hand sprinterlöpningen.

De svenska friidrottarna då? Är det bara "alla andra" som pysslar med doping? Hur är det med Sanna Kallur som helt plötsligt är bäst i världen på 100 m häck?

Kajsa snuddar vid ett världsrekord på 2,10 som är från 1987, Klüft är så överlägsen i 7-kamp att hon kan halta hem ett VM-guld och Christian Olsson kommer tillbaka från nästan 2 års frånvaro och visar upp resultat som om det var igår han tog sitt OS-guld.

Nej, jag tror inte att de är dopade men nog kan man tänka sig att journalister och aktiva i andra länder spekulerar om svenskarnas världsresultat precis som Wennerholm gör om amerikaner och andra.

Svenska bloggar om: , , , , , , ,

Bloggportalen Intressant.se