Fader vår

Vi håller just nu på att måla om vårt hus – svarta trä ska bli grått!

Idag när jag skulle upp på stegen och måla ett fönster så satte jag på radion och rattade in P1 för att lyssna på något intressant under målningen. Det spelades musik, vilket jag tyckte var en aning konstigt för P1, men jag klättrade upp och började.

Väl där uppe höll jag på att ramla ner igen när det visade sig att jag fått på en gudstjänst!

Som ateist och oerhört skeptisk till alla världens religioner var det inte vad jag hade räknat med. Jag orkade dock inte klättra ner igen utan lyssnade vidare på sång, böner och andakt.

Att jag inte är speciellt hemma i det kyrkliga språket upptäckte jag när texten till "Fader vår" inte längre låter som när jag konfirmerade mig på 80-talet.

Istället för "Fader vår som är i himmelen, helgat varde dit namn" så läste hon, för det var en kvinnlig präst, "Vår fader du som är i himlen, låt ditt namn bli helgat". Inte heller fortsättningen lät som jag lärde mig.

Det har hänt ett och annat i Svenska Kyrkan ändå. Både kvinnlig präst och ny text på "Fader vår"!

Svenska bloggar om: , , , , , , , , ,