Almedalen konstgjord andning

Förutom några tappra försök att presentera lockbeten inför valet är det märkligt så lite som Almedalsveckan faktiskt ger i praktisk politik till medborgarna.

Eliten bland politiker, lobbyister, journalister och andra ingifta är samlade på Gotland en hel vecka för att prata poltik.

Jag har ingenting emot det, men utmåla det inte till att vara en viktig vecka för oss medborgare. Låt det gärna vara den interna politiska träff som det nu ändå är.

Det är möjligt, eller snarare helt säkert, att vi senare i sommar kommer att få ta del av fler och betydligt större stycken valfläsk.

De kommer att vara inriktade på de tacksamma grupper där partierna nu har analyserat sönder och samman frågor och argument, bestämt sig för en strategi och en taktik för att presentera sina förslag vid rätt tidpunkt inför valet.

Det intressanta blir att se vad som blir årets säldöd, valstugereportage eller vad det nu har funnits för några andra orepeterade händelser som tidigare har avgjort valutgången i betydligt högre grad än vad politikerna själva har gjort.

Eller vem som får årets Westerberg-, Alf Svensson- eller Lars Leionborg-effekt?

Jag har inte några som helst egna planer på att lägga min röst på kristdemokraterna, så jag vet egentligen inte varför, men mitt helt ovetenskapliga tips är att Göran Hägglund skulle kunna vara den som helt plötsligt lyckas surfa upp på en stor våg och få den effekten 2006.

Svenska bloggar om: , , , , , ,