35% less fat

Var inne på Coop Forum i Borås idag.

Jag köpte bland annat en påse Estrella Dillchips 300 gram. Jag hade tänkt att köpa en innehållande 200 gram, men det finns inte längre på Coop i Borås. Där finns numera bara stora påsar.

Det är intressant hur en butik är motsägelsefull i synen på sitt eget ansvarstagande för att vi ska äta så sunt som möjligt.

För några månader sedan var just denna butik så stolta över att ha märkt om plockgodispriset från hektopris till kilopris för att åskådliggöra hur dyrt det farliga godiset är och hur billigt det är att istället köpa frukt.

Nu har man alltså plockat bort de små chipspåsarna och låter de stora stå där ohotade.

Det komiska är att just dessa påsar med 300 gram är märkta med en klisteretikett från Estrella som gör reklam för ett fettsnålare alternativ:

"Prova också gärna vår nyhet!
Estrella Dill 35% less fat"

Estrella__less_fat_dill_1

Om dessa också bara kommer att säljas i påsar om 300 gram på Coop i Borås framgår inte.

Annars är det ju faktiskt så att om de finns i 200 gramspåsar så gör det ju ännu större skillnad i fettmängd om man nu som jag smäller i mig en hel påse på en gång!

Om jag räknat rätt så innehåller en 300 gramspåse "riktiga" chips 99 gram fett och en 200 gramspåse med "less fat"-chips innehåller mindre än hälften – 42,9 gram fett.

Herregud, det innebär kanske att "less fat"-chipsen kommer rädda mitt kolestorolvärde vid höstens läkarundersökning. Om de nu finns innehållande 200 gram vill säga.

Detta är baksidan av vårt USA-influerade svenska samhälle. Liten förpackning av fettrik kost försvinner, den stora blir liten och ersätts av en megastor.

Svenska bloggar om: , , , , , ,