Fotboll i midsommartid

Att det är fotbolls-VM och midsommar på gång känns som en helt naturlig kombination för det svenska landslaget.

Det är nämligen så det brukar vara när Sverige deltar i VM nu för tiden. Ibland med ett lyckorus och ibland som en extra baksmälla.

1994 var det lyckorus när Sverige besegrade Ryssland med 3-1 i gruppspelet natten mellan midsommarafton och midsommardagen. Det var där som Kennet Andersson klev fram ur anonymiteten och påbörjade sitt målgörande.

2002 var det 8-delsfinal mot Senegal på midsommardagens förmiddag. Baksmällan från dagen före mildrades inte det minsta när Sverige trots dominans förlorade på några rätt billiga mål som Hedman borde tagit.

Nu, 4 år senare, är det då dags för ny 8-delsfinal mot Tyskland. Nackdelen är givetvis det tuffa motståndet.

Fördelarna är dock några stycken. Vi är inte favoriter som mot Senegal. Sverige är oftast som bäst mot kvalificerat motstånd. Tyskland har inte mött något riktigt bra motstånd ännu, vilket Sverige gjorde igår.

En eventuell förlust mot Tyskland skulle givetvis kännas grymt tung, men förlusten skulle kännas ännu tyngre och bittrare om motståndet hade hetat Ecuador. Nu kan vi ändå "skylla" en förlust på att vi blev utslagna av värd- och världsnationen Tyskland.

Svenska bloggar om: , ,