En midsommardags mardröm

Det blev ingen drömmatch med avancemang för Sverige. Det var inte ens i närheten av detta.

Tyskland satte gasen i botten, lurade Mellberg/Lucic två gånger på 12 minuter och sedan var det bara för tyskarna att bevaka utan att riskera någonting onödigt i resterande 78 minuter. Grejen är den att de bevakade inte matchen utan fortsatte förnedringen av Sverige.

Så vad händer nu då? Som väntat kommer nu uppmaningen till Lars Lagerbäck om att avgå, vilket jag inte tycker att han ska göra enbart på grund av det här mästerskapet.

Enskilt i den här VM-turneringen handlar det väldigt mycket om att alldeles för många spelare har underpresterat.

Isaksson visade igår att han är en världsmålvakt, något han inte visade mot England. Även när det gäller Linderoth, Allbäck och Ljungberg måste man konstatera en bra eller mycket bra form, men bland de övriga spelarna är det ingen som har lyft sig till en tidigare oanad nivå eller kommit upp i den klass vi vet finns där.

Vi har tre svenska superstjärnor i truppen. Zlatan har haft en svajig
säsong och blev dessutom skadad. Henke och Ljungberg spelade final i
Champions League så sent som i början av maj, men bara Ljungberg
lyckades konservera formen till VM. Övriga spelare har så här långt inte visat sig kunna ta det sista steget upp på den nivå som krävs.

Så som jag ser det finns egentligen två saker som skulle kunna innebära att Lagerbäck lämnar sin post. Det första är att han själv helt enkelt kommer fram till att det är nog nu och det andra är om fotbollförbundet bestämmer sig för att bygga upp någonting nytt från grunden med sikte på VM om 4 år i Sydafrika.

Det sistnämnda innebär i så fall att EM-kvalet som drar igång efter semestern blir ett kval där vi inte ska räkna med svenskt avancemang. Det skulle vara en bonus.

Men det är inte ett gäng sportjournalister och den svenska allmänheten som ska avsätta en förbundskapten som tagit Sverige till fyra raka mästerskap där vi i de tre senaste (VM 2002, EM 2004 & VM 2006) gått obesegrade igenom det inledande gruppspelet för att sedan åka ut i förlängningen mot Senegal och efter straffar mot Holland. Detta fram till gårdagens mardröm.

Hur många andra europeiska landslag kan visa upp det facit som Lagerbäck har med det svenska landslaget?

Vi kan ta stornationer som Italien och Frankrike som lysande exempel från just dessa mästerskap att det även med ett fantastiskt spelarmaterial faktiskt går att misslyckas med det Sverige lyckats med.

Vi kan aldrig någonsin ställa krav före ett stort mästerskap att Sverige ska ta sig längre än 8-del i VM eller kvartsfinal i ett EM. Vi kan inte ens förvänta oss att ta oss till varje slutspel hur mycket vi än vill och hur stor besvikelsen är efter den slutgiltiga förlusten.

Att sedan börja spekulera i vilka spelare som i fortsättningen kommer att spela i landslaget baserat på detta slutspelet är också totalt onödigt. Det finns vissa spelare som med stor sannolikhet har gjort sin sista landskamp (läs: Lucic) och det finns någon som funderar (läs: Henke), men i övrigt tror jag att resten av gänget efter lite semester kommer att vara precis lika sugna när förbundskaptenen ringer och kallar.

Det kommer precis som tidigare att vara konkurrenssituationen i landslaget,  dagsform och prestation i klubblaget som avgör.

Andra bloggar om: ,