Deutchland, here we come!

Det blev tyskarna som vi får möta på midsommardagen. Inte det bästa alternativet, men Sverige brukar ju vara som bäst i nederlagstippade matcher.

Min "misstanke" om Andreas Isakssons form fick tyvärr en negativ bekräftelse igår. Englands första mål skulle han verkligen ha tagit och det fanns ett antal andra situationer där han inte heller agerade speciellt förtroendeingivande.

Sedan kan jag inte låta bli att undra över Kim Källström. Jag tycker inte att han är i närheten av att vara så bra som alla hyllningsskaror försöker få det till. Han är alldeles för sugen på att själv få göra mål och agerar i mina ögon ganska valpigt i många situationer.

Nu verkar det som att Anders Svensson av olika anledningar har gjort sitt i det är mästerskapet. Det är synd för återigen är det så att en Anders Svensson i psykisk god form tillför mer till det svenska anfallsspelet än Kim Källströms soloräder. Anders Svensson går också på sina egna genombrytningar, men den stora skillnaden är att han betydligt oftare träffar mål och gör mål.

De är angenäma problem som har uppstått i det svenska anfallsspelet när Allbäck visat sig vara den bäste så här långt.

Om Zlatan kommer tillbaka i speldugligt skick tycker jag att han ska få starta mot Tyskland. Men det får inte ske på bekostnad av varken Allbäck eller Henke utan genom att Henke går ner på den offensiva mittfältsplatsen istället för Kim Källström.

Ska Källström fortsätta är det dags att även prestera mål mot Tyskland.

Straffsparkar

Inför VM läste jag i ett nummer av fotbollsmagasinet Offside om Hollands specialträning av straffsparkar som de har infört efter många fiaskon i mästerskapsmatcher.

Jag hoppas att även Sverige har detta 100 % klart för sig så att rätt spelare går fram till straffpunkten så väl förberedd han kan vara för den situationen. Vi vill inte se fler framtvingade straffsparkar som den Mellberg tog på sig i EM 2004.

Update:

DN skriver idag om vikten av förberedelse inför straffsparksläggning. De intervjuar den holländske forskaren Geir Jordet som också var med i artikeln jag läste i Offside. Om Mellbergs missade straff för 2 år sedan säger han:

"Ingen i det svenska laget mötte upp eller klappade om honom."

Om hur många straffar som faktiskt missas i EM och VM:

"Geir Jordet konstaterar i sin forskningsrapport att bara 71 procent av skotten i en straffsparksläggning i VM går i mål, motsvarande siffra för EM-slutspelen är 85 procent. Pressen ökar ju viktigare matcherna är."

På lördag gäller det att det inte är Sverige som ligger på den taskiga straffsparksprocenten varken under ordinarie tid eller en avgörande straffsparksläggning.

Svenska bloggar om: , ,