Måste-matcher i Allsvenskan

När den sista omgången i fotbollsallsvenskan spelas idag så är det några mycket viktiga matcher för de lag som före säsongen tippats i toppen av tabellen.

För Helsingborg med ny tillfällig tränare (!) och Henke Larsson väntandes runt hörnet finns inget annat än en seger borta mot Elfsborg om det ska finnas realistiska chanser till en riktigt bra placering. Just nu 8 poäng efter Bajen, vilket med en förlust med stor sannolikhet ökas med ytterligare 3 poäng.

För favoriterna från Götet – Blåvitt – har det inte fungerat speciellt bra och ändå ligger man på en femteplats. Räddningen har varit tre segrar på tre derbyn och 5 poäng bakom Hammarby.

En svår match hemma mot Malmö FF med en stigande form och Jari Litmanen i storform.

För sjuhäradsbygdens lag Elfsborg har det resultatmässigt sett bra ut, mycket tack vare relativt blekt motstånd så här långt. Första förlusten kom hemma mot Gefle i veckan och då brakade frustrationen plötsligt lös i Elfsborg.

Anders Svensson gnällde på för dålig publiktillströmning, något han nog ångrar i efterhand. Hans uttalande har resulterar i många irriterade ord i Borås Tidning där det ekonomiska argumentet varit starkt – det är för dyrt att gå på fotboll så ofta som Anders Svensson vill att fansen ska göra.

För en tvåbarnsfamilj som  har sett Elfsborgs fyra allsvenska matcher 10 april-10 maj har fått slänga fram 1720,- för de billigaste biljetterna på ståplats. Har de istället gjort valet att sitta ner har notan gått på 2000,- jämnt.

Med detta ekonomiska perspektivet vet jag inte om det är så dåligt att locka 8000 personer till Borås Arena en onsdag i maj mot ett relativt oattraktivt lag som Gefle.

Om Anders Svensson och Elfsborg har höga mål att tampas om ett slutligt SM-guld i höst så tror jag att det är dags att försöka fokusera på sig själva och vad som går att påverka på planen. Det borde en rutinerad spelare som Anders Svensson veta.

Svenska bloggar om: , , , , ,