Svensk bojkott av fotbolls-VM?

Diskussionerna inför fotbolls-VM handlar i Sverige fortfarande nästan lika mycket om fotboll som prostitution. En märklig kombination kan tyckas

Jämo Claes Borgström, som jag för övrigt har den största respekt för, förespråkar en svensk bojkott av VM för att göra ett ställningstagande mot den utbredda prostitution som kommer att finnas väl organiserad i alla de tyska VM-städerna.

Jag har inte några problem med att första vad Claes Borgström vill uppnå, men jag kan inte förstå sättet han vill att Sverige ska agera på. Eller Sverige förresten, det är inte vi som nation som ska genomföra en bojkott utan det är Svenska Fotbollförbundet som ska ge upp sin plats i VM.

Prostitution är lagligt i Tyskland. Det här är inte en fråga där Sveriges syn på saken sak redas ut via fotbollförbundet. Det är en fråga som vi måste driva på regeringsnivå med påtryckningar mot den tyska regeringen.

Det som däremot är viktigt är självklart att det inte sker människohandel in över de tyska gränserna för att trygga antalet prostituerade kvinnor under VM. Inte heller där kan  Svenska Fotbollförbundet göra något åt saken. Det är en uppgift för tysk polis och rättsväsende.

Rent idrottsmässigt skulle en svensk bojkott förmodligen innebära att den nu pågående processen mellan Uefa och G14-klubbarna inte spelar någon som helst roll för svensk landslagsfotbolls framtid. Om inte Uefa och Fifa stänger av Sverige efter en bojkott så kommer ändå inte någon av våra bästa spelare vilja kämpa för en plats i näst mästerskap med risk för att vi ger upp även den vunna platsen.

Svenska bloggar om: , , , , , , ,

Technorati tags: , , , , ,