Sverige – ett fotbollens u-land

Den allsvenska fotbollspremiären är knappt 2 veckor borta och idag kommer besked om uppskjutna matcher i premiären på grund av snö, is och tjäle i marken.

Visst har det varit vinter och visst är det fortfarande vinter i stora delar av vårt land, men att ställa in matcher av denna anledning är ingenting annat än ett svaghetsbevis för svensk fotboll.

Det är en svaghet av klubbarna och det är ett nederlag för Svenska Fotbollförbundets elitlicens om bland annat planens beskaffenhet som uttryckligen säger följande:

"Planen skall kunna användas under perioden 1 april – 15 november.
Klimatförhållanden skall beaktas så att de orter som har besvärliga
klimatförhållanden skall kompensera detta med t ex uppvärmning, så att
fullgod plankvalitet kan hållas under hela säsongen. Plantäckning skall
finnas på de allsvenska arenorna."

Samtliga allsvenska klubbar 2005 ska också ha fått sin elitlicens för 2006. Har inte Lagrell kollat Örjans vall och talat om för Halmstad BK vad som gäller?

HBK:s tränare Janne Andersson säger att "Nu riskerar vi att få ett slitigare spelschema".

Ja, skyll inte på vädret Andersson. Skyll på en snål kommun och klubbledning som inte sett till att utrusta Örjans vall i enlighet med elitlicensen.

Det värsta är att det också drabbar de föreningar som ser till att utrusta sina arenor på rätt sätt. Elfsborg från Borås kommer nu att få ett tajtare spelschema på grund av Halmstads snålvariant till arena.

Det är också märkligt att fotbollförbundet inte agerar och följer sin egen uppsatta licens. En arena som inte är i speldugligt skick kanske skulle innebära någonting mer negativt än ett tajtare spelschema för HBK och övriga oskyldigt drabbade.

Jag har inte superkoll på hur det ser ut i Norge och Danmark, våra nordiska grannländer, där man faktiskt är i full gång med säsongen sedan lång tid tillbaka. Har de där fått ställa in en massa matcher på grund av snö och is eller har vintern 2005/06 bara varit osedvanligt tuff mot  Sverige och dess fotbollsplaner?

Som en avslutning kan jag meddela att IF Elfsborg har tränat och spelat matcher på sin arena ända sedan i början av januari utan uppehåll. Inte har det varit speciellt mycket mildare i Borås än övriga landet utan den enda skillnaden är en modern arena byggd på 2000-talet.

Andra bloggar om: , , , , , ,