Milosevic har krökt sitt sista hårstrå

Mannen bakom det som alla trodde inte kunde ske i europa någon mer gång efter andra världskriget är död.

Mannen som är ansvarig för att ha isensatt kriget och tortyren på Balkan för drygt 15 år sedan. Han heter förstås Slobodan Milosevic och dog igår i sin cell i Haag där rättegången om hans krigsförbrytelser pågått alldeles för länge och nu alltså inte ens blev färdig.

Det har redan börjat surra rykten om att han skulle blivit förgiftad och att det är dödsorsaken. En obduktion kommer att göras för att undersöka dödsorsaken och förhoppningsvis undanröja alla konspirationsteorier så gott det går.

Det finns en stor risk att Milosevic nu kommer att upphöjas till en symbol för krafter i Serbien som vill använda sig av hans död för egen vinnings skull. Jag hoppas att människorna den här gången har dragit lärdom av historien och inte dras med i en nationalistisk kamp ännu en gång.

Som Carl Bildt påpekar på sin blogg är nu alla de tre ledarna som var med för drygt tio år sedan i Dayton och skrev på fredsavtalet om Bosnien nu döda – Kroatiens Franjo Tudjman dog 1999, bosnien-muslimernas ledare Alija Izetbegovic dog 2003 och nu också Milosevic.

Enligt Carl Bildt, som förmodligen är en av de svenskar som har bäst koll på hela Balkantragedin, beskriver Milosevic mer som en opportunist och taktiker än som den nationalist man annars kan få för sig att han var. Bildts uppfattning är att han använde sig av nationalismen som ett maktinstrument efter kommunismens fall:

"He was an opportunist and a tactician. He was a man of power and
ambition. He was never much of a man of principles, and history shows
that he was an extremely poor strategists. He was extremely keen in
winning the small battles – but he failed to see that he was losing the
wars.

It all started in Kosovo when he saw the power of a raw
Serbian nationalism that was driven by a no less raw Albanian
nationalism. Communism was disappearing – but nationalism was rising.

In the dying days of communism, he made rising nationalism his instrument of power." Bildt comments

Jag håller tummarna för att den taktiska taktpinnen med nationalism som ledord inte plockas upp igen, utan att den dog med Slobodan Milosevic i Haag den 11 mars 2006.

Andra bloggar om: , , , , , , ,