Politik på rätt sätt

Som väljare är man inte van vid att politiker erkänner ett politiskt förslag genomfört av motståndarsidan. I alla fall inte så kort tid efter genomförandet.

Det är precis det som nu sker i Stockholm. Inte från officiellt partihåll, men med namnkunniga representanter från kd, fp och sp.

Det Anders Wijkman (kd), Gabriel Romanus (fp) och ett antal ytterligare personer idag gör på DN Debatt när de erkänner den succé som trängselavgifterna i stan har inneburit känns mycket uppfriskande.

Det finns detaljfrågor som man fortfarande anser behöver förbättras, men i det stora hela lägger man sig för succén är ett faktum och att folkopinionen i takt med de synliga förbättringarna är på väg att vända.

Just detaljfrågorna runt hur registrering och betalningsrutiner var det som även jag var fundersam över. Eller fundersam kanske är i underkant, jag trodde att försöket var dömt att misslyckas. I det här fallet känns det skönt att kunna erkänna att man hade helt fel – precis som företrädare för den borgerliga sidan nu gör. Jag hoppas att de får sina partikamrater med sig.

Svängningen både i opinionen och en annans syn från alliansen är inte bara avgörande för trängselavgifter i Stockholm. Det är också positivt för ett beslut att införa liknande avgifter även i Göteborg och andra svenska städer med korkade trafiklösningar.

Andra bloggar om: , , , , ,