Hagamannen – vanlig eller psyksjuk?

Lyssnade precis på "Gomorron Sverige" och en diskussion om gripandet av den så kallade "Hagamannen" i Umeå som är misstänkt för att under 8 år vid upprepade tillfällen utsatt kvinnor för grova överfall. Misstanken gäller grova våldtäkter, grov misshandel och mordförsök.

Han är en 33-årig tvåbarnsfar som tidigare är ostraffad.

Det är givetvis en stor lättnad att han äntligen gripits efter så många år av så mycket rädsla och lidande för kvinnor i Umeå.

Tillbaka till "Gomorron Sverige" – Lisa Englund, student från Umeå, en av initiativtagarna till Umeåuppropet svarar så här på frågan om "hur har dina funderingar och tankar om den här mannen gått" svarar hon (fritt citerat):

"Mest har jag funderat kring det som bara målas ut att det är någon väldigt speciell typ, någon annorlunda person. När man erfarenhetsmässigt tittar på mäns våld mot kvinnor att det oftast handlar om vanliga män som våldtar och som slår kvinnor och som begår våld och att det faktiskt återigen visar sig vara en vanlig man och inte ett totalt psykfall som är väldigt speciell och väldigt, väldigt udda"

Ja, det är till synes vanliga män som slår kvinnor, oftast sina egna fruar och sambos, men man måste ändå vara oerhört försiktig i detta sammanhanget.

Allt våld i vårt samhälle ska bekämpas, inte minst fega mäns våld mot kvinnor, men att kategorisera in "Hagamannen", om han nu är skyldig till alla misstänkta brott, tillsammans med alla andra män som misshandlar tycker inte jag är riktigt rätt.

Det här handlar om en man som misstänks för åtta fall av grov misshandel, grova våldtäkter och mordförsök. Oavsett det faktum att han är en tidigare ostraffad tvåbarnsfar kan han i alla fall i min värld inte kategoriseras in som en vanlig svensk man.

Om han har begått alla dessa brott mot oskyldiga kvinnor är han självfallet psykiskt sjuk och jag skulle inte bli speciellt förvånad om det ganska snart, precis som det brukar göra i den här typen av fall, dyker upp svarta berättelser ur "Hagamannens" förflutna.

Jag är fullt medveten om de svåra i att försöka sig på att särskilja en våldsperson från en annan.

Det handlar inte om ett försvar för någon som begår den här typen av brott, de är avskyvärda oavsett ett eller åtta överfall. Jag vill bara inte att "Hagamannen" definieras som en vanlig man.

Andra bloggar om: , , , , ,