Fotbollsallsvenskan 2006

Om en dryg vecka drar spelet igång. Det handlar inte om gröna och fina planer direkt, förutom Borås Arena då, men starten av fotbollsallsvenskan är ändå något att se fram emot.

Till skillnad mot hockeyns hemska system med en hel bunt mer eller mindre betydelselösa matcher och konstiga derbygrupper innan allvaret i slutspelet drar igång så spelar varje match redan från starten en stor roll i fotbollens högsta serie.

Det är många som tippar i dessa dagar. Inte vill jag vara sämre så därför ser mina tankar ut som följer:

14.    

Östers IF – det räcker inte med att bli tvåa i superettan . Utan bra nyförvärv slutar det precis som förra gången laget var tillbaka – just det, tillbaka ner igen…

13.    

Gefle IF – förra året räddades kontraktet. I år stängs fönstret igen för årets nordligaste lag.

12.    

Gais – Roland Nilsson säger att han inte ska spela – vi får väl se. Laget klarar sig kvar med ett nödrop på ren entusiasm.

11.    

Örgryte IS – balanserar återigen på nedflyttningsstrecket, men klarar sig kvar om inte ÖIS av ekonomiska skäl tvingas sälja Ailton Almeida i sommar.

10.    

AIK – återkomsten blir inte så glamorös för Gnaget. Det blir ett etableringsår i ingenmansland.

9.    

BK Häcken – En målskytt av Hasse Berggrens klass garanterar laget en plats på säker mark.

8.    

Hammarby IF – Anders Linderoths sista (!) säsong som tränare för Bajen innebär ett dyk neråt i tabellen.

7.    

Kalmar FF – De föregående två årens stora överraskning lyckas inte stänga till på samma briljanta sätt som tidigare.

6.    

Halmstad BK – De har överraskat tidigare med mindre namnkunniga spelare. Det blir ingen topplacering, men betydligt bättre än 2005.

5.    

Helsingborgs IF – Att lägga en potentiell succé i händerna på Henke är farligt. Har Peter Swärdh lyckats att förbereda övriga spelare mentalt på vad som krävs kan det bli mer än en femteplats.

4.    

Djurgårdens IF – mästarnas mål denna säsong tror jag är en plats i Champions Leagues gruppspel. Därför tror jag inte att de lyckas ända fram i serien. För svensk fotbolls skull hoppas jag de lyckas med europamålsättningen.

3.    

IF Elfsborg – Den här gången tror jag inte det är försvaret som är lagets akilleshäl. Hasse Berggrens flytt till Häcken är mer kostsam än vad Elfsborg vill erkänna. Jag tror tyvärr inte att Mattias Svensson kan fylla den luckan tillräckligt bra.

2.    

IFK Göteborg – Skatteaffärer och annan turbulens 2005 – ändå en andraplats. Laget är minst lika bra i år och är med fram till målsnöret i fighten om seriesegern.

1.    

Malmö FF – Förra årets stora besvikelse kommer tillbaka med ny tränare i form av Sören Åkeby. Han lyckas återigen forma ett lag. Dessutom är Niklas Skoog tillbaka vid Afonsos sida. Guldet landar efter en tuff kamp med Blåvitt återigen hos di blåe.

Skytteligan

1.    Henrik Larsson, Helsingborg – 15 mål
2.    Afonso Alves, Malmö FF
       Hasse Berggren, BK Häcken – 14 mål
4.    Ali Gerba, IFK Göteborg – 13 mål
5.    Paulinho, Hammarby IF
       Ailton Almeyda, Örgryte IS – 12 mål

Henke visar den egentliga klassen på allsvenskan genom att vinna skytteligan trots att han missar de nio första matcherna.

Ett tips är ett tips. Om tro, hopp och längtan får styra så kommer guldet självfallet att hamna på Kamratgården igen för första gången på tio långa år. Och för den goda sakens skull blir jag inte heller speciellt ledsen om Elfsborg tar andraplatsen.

Andra bloggar om: , , , , , , ,