Ett tryggt val av statsministern

Jan Eliasson går in som utrikesminister. Mannen som jag trodde skulle efterträda Anna Lindh för 2,5 år sedan.

Även om han nu tydligtvis inte är medlem i socialdemokraterna sedan han flyttade utomlands så är Jan Eliasson en av de socialdemokrater som jag har stort förtroende för. En av de svenskar som har störst erfarenhet av utrikespolitiskt arbete under de senaste decennierna.

Det finns också några frågor om vad han och Göran Persson har kommit överens om. Vad händer efter valet om sossarna sitter kvar?

Är då även Eliasson kvar som utrikesminister och vågar Persson lämna över det utrikespolitiska rodret på någon längre sikt till en person som själv har en gigantiskt mycket större kunskap i ämnet än statsministern själv? Eller tar Carin Jämtin över?

Att Carin Jämtin går in som biträdande utrikesminster är förmodligen bara ett ytterligare steg för henne innan det är hon som sitter på stolen som Eliasson nu beträder den 24 april.

En annan sak som jag tror går att konstatera är att för Sveriges röst ute i världen är detta ett bra val, oavsett om det bara handlar om några sommarmånader. Frågan är vem den borgerliga alliansen har att skicka fram på posten som utrikesminister vid en valvinst? Jag kan inte komma på något naturligt val som besitter Jan Eliassons kunskap och erfarenhet.

Slutligen kan jag också tänka mig att även om Eliasson bara finns på posten fram till valet så innebär utnämningen av honom att det inte finns utrymme för några ifrågasättanden om kompetensen på den positionen. En lugn och ro som statsministern säkert eftersträvar just nu efter alla negativa diskussioner.

Andra bloggar om: , , , , ,