Pricken över i – guld till Tre Kronor

Så vann dom då äntligen sitt efterlängtade guld, den gyllene generationen i svensk hockey.

Nu i deras karriärers slutskede lyckas dom, och det sker på ett lite typiskt svenskt hockeysätt.

Ett guld som vi har förväntat oss att de skulle ha vunnit vid ett flertal tillfällen tidigare kommer nu när förväntningarna varit lägre än tidigare från många, inklusive mig själv. Spelet har inte på något vis varit briljant genom gruppspelet som avslutades med taktikförlust mot Slovakien.

I finalen var det tätt, men det kändes hela tiden som om Tre Kronor hade greppet även när finnarna gjorde 1-0.

Vill man leta symbolik så finns den i det sista svenska målet 10 sekunder in i tredje perioden.

Foppa tar in pucken i finnarnas zon, passar till Sudden som i sin tur lägger upp den till Lidström som klappar in den till 3-2. Sista chansen tillsammans för tre av våra största hockeyspelare de senaste 15 åren, och genom alla tider, avslutas med ett samspel som ger segermålet i OS-finalen 2006 i Turin.

Smackibong som Niklas Wikegård uttrycker det. Ett smackibong som gav Tre Kronor den största segern i svensk ishockeys historia.

Bäst i Tre Kronor var ingen från den gyllene generationen. Det var den nya generationen med Henrikarna Zetterberg och Lundqvist. Även om han är betydligt äldre så ingår även coachen Bengt-Åke Gustafsson i allra högsta grad i svensk hockeys framtid. Jag har varit tveksam till honom, men han har överbevisat både mig och andra.

Det är nog tur att OS är slut för efter den här dagen är även jag helt utmattad. Det är jobbigt att titta på TV.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,