Nu är OS slut

Så här en dag efter den fantastiskt nervösa hockeyfinalen känner jag att det är dags för en sammanfattning av tidernas bästa svenska vinter-OS.

En personlig rangordning av de svenska medaljörernas insats ser ut så här:

  1. Björn Lind – 2 guld i 2 starter, no more words!
  2. Anja Pärson – 1 guld och 2 brons.
  3. Anna Carin Olofsson – 1 guld och 1 silver.
  4. Tre Kronor – guld  till sist för den gyllene generationen.
  5. Tobias Fredriksson – 1 guld och 1 brons för den store kämpen.
  6. Lina Andersson/Anna Dahlberg – guld i sprintstaffetten.
  7. Curlingdamerna – guld
  8. Längdherrarna i staffetten – brons, första staffettmedaljen på 18 år.
  9. Damkronorna – silver efter en historisk semifinalvinst mot USA.
  10. Anna Ottosson – brons i storslalom när Anja körde bort sig.

Förutom medaljörerna så finns det en hel hög med andra svenskar som lyckades kanonbra. Jag tror att det blev minst 5 st fjärdeplatser och ett antal femte- och sjätteplatser. André Myhrer 3 hundradelar från pallen, skidskytteherrarna ett felskär från bronset, Anders Södergrens brist på spurt gav just femte och sjätte plats, Sara Kjellin fyra i puckelpist. Några exempel på nästan-medalj-insatser.

Fiasko

Men det finns även 2006 ett antal fiaskon för svensk del, inte lika många som vanligt, men dock. Patrik Järbyn, störtloppskillen från Målsryd utanför Borås, var som vanligt kaxig och snackade medaljer. Det visade sig som för det mesta inte vara annat än tomt prat – resultat: 4 sekunder efter i störtloppet.

Johan Röjler pratade också medaljer före OS. En tiondeplats på 10000 m är kanske inget riktigt fiasko, men alldeles för dåligt med tanke på snacket före.

Ett annat fiasko måste man också säga att de svenska deltagarna i snowboardtävlingarna gjorde. Höga målsättningar även här, men ingen leverans när det väl gällde.

Jörgen Brink – varför blev han uttagen i OS-truppen? Han slutade på 51:a plats i gårdagens femmil, drygt 5 minuter efter segraren…

Det stora fiaskot, där man ändå helt realistiskt hade väntat sig medaljchans, var Peja och hans curlingkillar. Utslagna med besked redan i grundspelet. Han sa det själv efteråt – Fiasko!

Genombrott

Britta Norgren givetvis. Vilken respektlös åkning hon visade upp i sitt första stora seniormästerskap. Det bästa; hon var inte på något vis nöjd med sin insats. Svensk damskidåknings framtid.

Som sagt; nu är vinter-OS slut. Ett osannolikt mästerskap som det förmodligen blir näst intill omöjligt att konkurrera med om 4 år i Vancouver. Å andra sidan trodde i alla fall jag att mitt spekulativa tips på 11 svenska medaljer i detta OS realistiskt var omöjligt att nå.

Avslutningsvis räcker det att skriva så här för att inse storheten i den svenska insatsen:

7 GULD        2 SILVER        5 BRONS

Om 101 dagar börjar fotbolls-VM. Vi vet hur det slutade förra gången Tre Kronor tog OS-guld…

Andra bloggar om: