Pingis, kines & gravid inte okej

Den kinesiska bordtennisspelaren Li Fen spelar pingis för Trelleborgs Bordtennisklubb. Hon är obesegrad i elitserien och SM-slutspelet under 4 år – 116 raka segrar, den senaste för någon vecka sedan.

Nu är hon inte längre välkommen i klubben.

Anledning:

Hon är gravid och enligt kinesisk sed är det tabu att utöva idrott från den tredje graviditetsmånaden.

Detta har hon informerat sin klubb om och Inge Augustsson, ledare i klubben, uttalar sig om Li Fens beslut och säger att kinesiskan måste följa svenska anställningsregler och att hon gör sig skyldig till kontraktsbrott. I november var hon hemma i Kina och gifte sig med sin pojkvän. När hon kom tillbaka meddelade hon klubben om graviditeten. Detta kommenterar Augustsson så här:

"Jag blev förvånad. Fast såg då inga hinder att hon inte skulle kunna fullfölja säsongen till april"

Han säger också:

"Li Fen kan glömma att hon får komma tillbaka. I alla fall till vår klubb. Det troliga är nog att hon gjort sitt i svensk pingis"

Är detta svensk bordtennis officiella inställning till gravida spelare, eller handlar det om en ovanligt korkad ledare i Trelleborg?

Med största sannolikhet handlar det om det senare alternativet. Att bli förvånad över att en 29-årig tjej som är nygift meddelar att hon är gravid är bara det märkligt. Att dessutom fördömma hennes beslut på det vis som görs är ännu märkligare.

En parallell till detta är ishockeyspelaren Kim Johnsson som i veckan meddelade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson att han inte vill vara med i OS – anledningen är att hans fru väntar parets andra barn och ska föda en månad efter OS. Förbundskaptenen uttrycker full förståelse för Johnssons beslut.

Tur för Kim Johnsson att han inte spelar pingis i Trelleborg för då hade han förmodligen blivit brännmärkt av klubben.

Update:

Ytterligare ett helt horribelt uttalande av herr Augustsson (via Sadsmile):

"Förgäves har jag försökt informera om att kinesiska kvinnor kan stå böjda
  och jobba på risfälten fram till åttonde månaden."

Andra bloggar om: , , ,