Medaljregn i vinter-OS – i bästa fall

Årets stora sporthändelse är givetvis fotbolls-VM i sommar. Men redan om en dryg månad, den 10 februari, invigs vinter-OS i Turin.

Som vanligt före ett OS har vi hur många givna medaljer som helst att bara räkna hem – Anja har fem medaljchanser,och vårt nya hopp Anna-Karin Olofsson har fyra chanser.Anja

Jag tror att Anja Pärsson skriver in sig som en av våra största olympier genom tiderna när hon på sina fem starter tar en medalj av varje sort – guld i kombination, silver i storslalom och brons i slalom.

Anna-Karin Olofsson lyckas med det som Magdalena Forsberg aldrig gjorde och tar guld i mass-startsloppet. Dessutom kniper hon en silvermedalj på 15 km individuellt.

Den tredje givna medaljkandidaten är det svenska laget i sprint som tillsammans tar 4 medaljer.

Dessa tre starka kort plockar alltså hem 9 medaljer! Utöver detta lyckas övriga truppen ro hem ytterligare 4 medaljer. 

Samtliga svenska medaljörer ser i mitt optimistiska tips ut så här i kronologisk ordning:

11/2 – Carl-Johan Bergman, skidskytte 20 km  BRONS
13/2 – Anna-Karin Olofsson, skidskytte 15 km  SILVER
14/2 – Tobias Fredriksson/Björn Lind, lagsprint  SILVER
17/2 – Anja Pärsson, kombination  GULD
22/2 – Anja Pärsson, slalom  BRONS

22/2 – Anna Dahlberg, sprint  BRONS
22/2 – Tobias Fredriksson, sprint  SILVER
22/2 – Peter Larsson, sprint  BRONS
23/2 – Damlaget, curling  SILVER
24/2 – Anja Pärsson, storslalom  SILVER

25/2 – Anna-Karin Olofsson, mass-start  GULD
25/2 – André Myhrer, slalom  BRONS
25/2 – Herrlaget, ishockey  BRONS

Totalt blir det 2 guld, 5 silver och 6 brons – medaljmässigt det bästa vinter-OS genom tiderna!

Anja Pärssons guld i kombination blir Sveriges första i ett vinter-OS sedan hockeylandslagets i Lillehammer 1994.

Tänk om det vore så enkelt att vinna OS-medaljer åt vårt land. Realistiskt slutar det som när jag tippar stryktips. Övertygelsen om 13 rätt är stor när raden lämnas in. Strax efter 18.00 på lördagskvällen är övertygelsen om detta förintad och man sitter där med 7 rätt!

Stämmer stryktipsfilosifin in på mitt medaljtips så slutar det förmodligen med att hälften av medaljerna bärgas vilket skulle vara ganska normalt för oss i vinter-OS.

Vi har faktiskt aldrig tagit mer än 10 medaljer i ett vinter-OS (St Moritz -48 och Cortina -56). Givna guldmedaljer slutar ofta i tårar och bedrövelse – minns Magdalena Forsberg och hockeylandslaget i Salt Lake city för 4 år sedan. Det hade knappt aldrig funnits givnare guldmedaljer än Magdalenas och Tre Kronors spel i turneringen var "det bästa vi någonsin sett" ända till de mötte Vitryssland.

Det roliga är att just i OS är det någon som lyckas pricka in sin enda formtopp i karriären och överraska både sig själv och alla andra. Förhoppningsvis har dom då bara ätit normal människoföda och inte trattat i sig den typen av kost som Johan Mühlegg hade gjort för fyra år sedan.