Idol-final 2005

Dags för utämningen av "Idol 2005".

Det tog tävlingen ända fram till förra fredagen innan alla blåbär var bortsorterade. Att Sibel försvann före Agnes var förvånande.

Ikväll är det ganska klart att Sebastian kommer att vinna finalen. Hur mycket mer utstrålning och snyggare jag än tycker att Agnes är på scenen, jämfört med Sebastian, så har hon ingen realistisk chans mot honom.

Fredrik Virtanen på Aftonbladet tror att Agnes har en chans baserat på genrepet som hans såg igår:

"Och mycket pekar på att det blir vinnarlåten
– Jörgen Elofssons ”Right here, right now” – som kan komma att bli den
avgörande faktorn.

 – När Sebastian sjunger vinnarlåten blir det väldigt mycket
”Disney on ice”-ballad över det. När Agnes gör det en hjärtskärande och
samtidigt lycklig sång, säger han."


Det kan vara så att han har rätt, eller så beror det helt enkelt på hur mycket mer han gillar Agnes. Så här skrev han förra veckan (finns inte på nätet):

"Agnes verkar inte kunna klämma ur sig mer än en halv mening men på scenen är hon en explosion. Hennes suveräna cut-up-verison av iren Caras "Flashdance" studsade henne till finalen. Och Agnes knullar kameran lika hårt som Sebastian."

Det finns en uppenbar risk att Sebastian kommer att bli nästa "offer"
som parodieras i "Hey baberiba" med den stil han har som är samma
oavsett låt. Det blir för mycket samma oavsett framträdande vilket jag tycker blir tråkigt i längden – Silja Line 2006? Med detta
säger jag inte att Agnes har en större chans till en "riktig" karriär
efter Idol.

Den som har störst chans till en egen karriär är Sibel. Hon är den enda av alla deltagare som har en egen röst som har berört mig vid nästan varje tillfälle. Hennes version av Niklas Strömstedts "Sista sommaren" är något som Strömstedt själv borde vara avundsjuk på.