Guldet till Kajsa – Tony surar…

Som väntat, och önskat, fick Kajsa Bergqvist idag bragdguldet. Enligt SvD var det en slutlig kamp mellan Kajsa och Anja Pärsson:

"Beslutet fattades  efter en av de mest intensiva bragdguldsdebatterna på flera år, säger juryns sekreterare SvD:s förre sportchef Sune Sylvén.
Debatten mynnade ut i två heta slutkandidater; Kajsa Bergqvist och utförsåkaren Anja Pärson.
– Men till slut blev Kajsas insats vid  VM i Helsingfors avgörande.  Den är själva  essensen av en idrottsbragd, säger Sylvén."

Tony Richardsson, som enligt webenkäter varit folkets huvudmotståndaren till Kajsa, var alltså inte ens med när matchen avgjordes. Tack för det bragdjuryn, ni visade den kompetens i bedömningen som jag hoppades på.

Han säger till Aftonbladet att "det är juryn som bestämmer. Trodde jag hade
bra chanser i år, men det räckte tydligen inte. Men jag är bäst i
världen på det jag gör. Jag kan inte göra så mycket mer än så."

Tony får nu hoppas på "Jerringpriset", hela svenska folkets pris, när det delas ut på Idrottsgalan i januari. Av två anledningar har han nog större chans att få det priset än dagens. Dels är det folket som röstar och dels är själva bragdmomentet inte med i bilden på samma vis.

Även om chanserna är större för honom att få "Jerringpriset" så anser jag att den stora anledningen till att han skulle få det är av ren sympati att han inte fått varken detta eller bragdguldet tidigare.

Jag hoppas på gott omdöme även av svenska folket med andra ord. Känslor är en del av idrotten och så även sympati, men priser ska inte vinnas med sympati som största anledning. Då kunde vi gett "Jerringpriset" till Jörgen Brink för några år sedan…