Freivalds skonas lite

Den som, mer än någon annan, symboliserat det svenska misslyckandet i samband med tsunamikatasrofen är Laila Freivalds.

I den rapport som katastrofkommissionen presenterade för nån timme sedan, får hon också befogad kritik. Men efter att ha sett presentationen på TV så är det ändå 2 andra personer som sågas mest, statsminister Göran Persson och UD:S kabinettsekreterare Hans Dahlgren.

Oavsett vem som får hårdast kritik så är det häpnadsväckande hur dålig organisationen och kommunikationen fungerar  i regeringskansliet och departementen. De flesta ansvariga personer verkar sitta med armarna i kors och vänta på att någon kommer med informationen till dom istället för att själv söka och begära in det som krävs för en riktig bedömning.

Utan att kommissionen säger det så verkar hierarkin inom organisationen vara så stark att ingen, eller få, vågar ta egna initiativ.

Med kommissionens rapport presenterad så blir nyheten om en katastrofberedskapsmyndighet i regeringskansliet för bara några dagar sedan nu ett dokumenterat pinsamt försök att i förväg rädda lite av skinnet. Ännu mer pinsamt blir det när inrättandet av denna enligt kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt ligger i linje med med kommissionens förslag, men räcker inte till.

Domen från kommissionen är stenhård och senare idag kommer ännu mer dräpande omdömen att fällas av oppositionspartiernas företrädare med Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Update:

Med fakta på bordet, som inte går att komma undan, ber Göran Persson nu om ursäkt. Märkligt att den kraftiga kritiken inte berör honom mer än vad han ger intryck av.