Framtiden i Gällstad

Det har hänt mycket i Gällstad de senaste åren.

Det är inte många år sedan som gatuköket vid torget la ner sin verksamhet. Nu finns det ett sprillans nytt Sibylla tillsammans med flera andra matställen.

Men det är ju inte mat det i första hand handlar om i Gällstad. Det är textil och konfektion som är signumet sedan lång tid tillbaka. Nu för tiden sker den mesta produktionen utanför våra gränser och det som alltmer har tagit över de senaste åren är detaljhandelns dramatiska ökning i samhället.

Ända sedan 70-talet har de gamla fabrikerna öppnat sina källare varje torsdag och då sålt ut restlager och annat – det som kallas "kärringarallyt".

Den dramatiskt stora förändringen påbörjades när "Lager157" slog upp sina portar i Bolanders gamla fabrikslokal 1999. Det var startskottet för vad jag skulle vilja säga är början på framtiden för Gällstad. Numera har "Lager157" sin ganska nystartade barnavdelning kvar där de en gång började. Huvudbutiken finns nu i det gamla mejeriet som nog många för 5 år sedan trodde skulle stå tomt för lång tid framöver. Företaget omsätter idag 165-170 miljoner.

Den som Gällstad har att tacka för mycket av det som nu händer är Stefan Palm, en 35-årig entreprenör från Ulricehamn, som har varit med hela vägen sedan "Lager157" startades upp. Han utsågs till "Årets entreprenör 2005 i svensk turistnäring". Palm

Stefan Palm har tagit fasta på den textila traditionen i bygden och har med nytänkande utvecklat detta till en uppdaterad varje-dags-försäljning av "kärringarallyt" som definitivt inte bara lockar "kärringar" längre. Med målet att plaggen säljs till "max halva priset på ledande varumärken" kommer nu ungdomar från stora delar av landet för att handla billiga märkeskläder.

Möjligheterna att öppna ytterligare något nytt inom konfektion finns säkert, även om de är mindre. Det som sakta men säkert börjar dyka upp är avstickare från konfektionstemat som "utnyttjar" kundtillströmningen och vågar satsa på något som vore otänkbart för 10 år sedan. Bara det senaste halvåret har en belysningsbutik och , nu senast, en "fabriksförsäljning" inriktad på heminredning med varor från Boda Nova, Hackman, Rörstrand och Ittala öppnats.

De bekymmer som finns nu är inte gamla tomma fabrikslokaler utan istället saknas det parkeringsplatser och snart kommer det också att saknas lokaler för nya butiker vilket innebär att Gällstad går in i en ny fas av sin positiva utveckling. Det är redan så att vanliga villor har sålts till överpris för att bereda butiksyta.

I boken "Teko – en röd tråd i bygden" säger Stefan Palm:

"För Gällstads del skall vi fortsätta att utveckla handeln på trikåns bas. Vi skall uppmuntra ungdomlig entusiasm, skaparglädje och förmåga attse saker på nytt sätt, inte minst när det gäller att utnyttja generationers kunskap för nya användningsområden.

Huvudsaken är att man ser nya möjligheter. Utvecklingen står aldrig still. Antingen går den bakåt eller framåt."

Han har rätt i det han säger men jag tror det är viktigt, och oundvikligt, att också se utanför konfektionsramarna när nya entreprenörer visar intresse för Gällstad som potentiell marknad.

Det finns några områden som borde vara självklara komplement till nuvarande utbud. Jag tänker i första hand på hela fixa-hemma-trenden – verktyg och bygg vore ett utmärkt k0mplement för alla män (och kvinnor) som inte älskar klädbutiker. Lika bra komplement för ungefär samma målgrupp vore med största säkerhet en hemelektronikbutik.

Framtiden för Gällstad ser mycket ljus ut om man bara inte går i fällan och begränsar sig i utbudet.

Gällstad ska inte bli ett nytt Ullared med en stor lada som lockar miljontals människor varje år.

Gällstad ska fortsätta sin utveckling och locka miljontals människor med en mångfald i utbudet och med butiksmiljöer som är lockande. Det ska inte bara ske tack vare ett lågt pris, så som är fallet på Ge-kås i Ullared.