Dopingavstängd dopad?

Den gamle världsrekordhållaren på 100 m Tim Montgomery existerar inte längre som idrottsman. Han stängs av 2 år för doping.

Hans rekordlopp 2002 stryks från historien och alla andra resultat från mars 2001 och framåt stryks också. Prispengarna betalas tillbaka.Montgomery_1

Anledningen är hans inblandning i den sk Balcohärvan där ett kaliforniskt laboratorium fixat fram "schysta" dopingmedel till amerikanska idrottare.

Ingenting konstigt så långt – en dopad idrottare ska stängas av. Det märkliga i Montgomerys fall är att han aldrig testats positiv för doping utan faller på andra personers vittnesmål i härvan. Det avgörande är hans sprintkollega på damsidan Kelli White. Hon har sagt att Montgomery berättat för henne att han använt Balcos dopingmedel THG. White har själv testats positiv.

Det finns kanske något annat exempel, men jag kan inte komma på något fall där en idrottsman stängs av för doping på grund av vad en "kollega" säger att han har berättat för henne. 

Innebär detta att det nu, i alla fall i USA, är fritt fram att säga vad man hört från en annan idrottsman?

Nog för att man kan rikta misstankar mot idrottsmän som visar en uppseendeväckande resultatförbättring eller stoltserar med en kraftigt förändrad kroppsbyggnadpå kort tid, men därifrån till att bli avstängd på någon annans ord känns mycket märkligt. Om det inte finns mer att berätta om bevisen mot Montgomery än Whites uttalanden så känner i alla fall jag stor tveksamhet till avstängningen.