Uppblåst budget

Som många redan konstaterat är statsbudgeten i många avseenden en påse godis för att bana väg för ytterligare fyra år vid makten.

Statliga Konjunkturinstitutet konstaterar följande:

"Det här är inte ett sysselsättningspaket utan en ganska kraftig uppblåsning av arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Halva det här paketet är utbildningsåtgärder.
Resten är sysselsättningsåtgärder och av erfarenhet vet man att de har
en ganska betydande undanträngningsffekt, det vill säga den totala
sysselsättningen ökar inte med 20 000 om man ökar
sysselsättningsåtgärderna med 20 000."

Tänk om herr Nuder i sitt usb-minne hade kommit dinglandes med en budget som innehöll en strategi för riktiga arbeten istället för konstlade lösningar som i många avseenden bara syftar till att trolla bort arbetslöshetssiffror inför nästa års val.

Jag vet att det innebär en möjlighet för människor som idag är arbetslösa att äntligen få ett jobb igen, vilket givetvis är kanonbra för den enskilde, men tänk om det istället hade funnits en långsiktighet i den socialdemokratiska politiken som sträckte sig längre än september nästa år med dom där uttjatade visionerna för framtiden.

De pengar som läggs på ytterligare utbildningsplatser innebär ingenting annat än att arbetslöshetsproblemet för många av dessa människor skjuts på framtiden. Ju fler som slås om samma kvalificerade arbetstillfälle, desto fler som också får ett "nej tack" och går ut i en fortsatt arbetslöshet.

Istället för att som nu vara en outbildad arbetslös får vi en välutbildad arbetslös med studieskulder om fyra år när det är dags för val nästa gång.