Svenskars stöd till New Orleans

Var finns stödet från den svenska allmänheten till de drabbade, oftast fattiga, människorna i New Orleans med omnejd? Det vi mest hör och diskuterar här hemma verkar vara George W Bush och hans agerande den senaste veckan. Och visst, även jag har förundrat mig över det tafatta agerandet i inledningsskedet.

Men något som nu förundrar mig nästan lika mycket är just det faktum att vi, återigen, inte visar upp den medmänsklighet som borde vara naturlig antingen det handlar om fattiga offer som drabbas av en jordbävning i Iran, svenskar som drabbas av tsunamikatastrof i Thailand eller som i detta fallet en stad i det rika landet i väster.

Jag förstår självklart att känslorna blir helt annorlunda för svenska offer i Thailand jämfört med fattiga svarta offer i New Orleans. Det jag inte förstår, om det nu inte gått mig helt förbi, är den totala tystnaden om insamlingar till alla de hundratusentals behövande människor i nöd som just nu sitter i en form av flyktingläger runt om i södra USA.

Röda Korset, Rädda Barnen och andra organisationer informerar på sina hemsidor om att deras systerorganisationer i USA deltar i hjälparbetet. Rädda Barnen skriver att "vill du skänka pengar till de drabbade, gå in på Save the Children US hemsida", men varför sker det inte någon aktiv insamling i Sverige?

Var finns den så kallade solidariteten från så många människor i vårt land som i andra sammanhang är snabba i sitt agerande? Bara för att det handlar om USA och de synpunkter man nu kan ha på det landet, både politiskt och annat, så får inte det ligga oskyldiga människor till last.