Något bra efter “Katrina”?

I New Orleans verkar det mer eller mindre snart vara inbördeskrig med plundringar, skottlossning och våldtäkter. Döda människor tillsammans med lekande barn på gatorna. Hemkomna Iraksoldater skickas direkt ner för att tillsammans med polis och nationalgardet försöka få grepp över katastrofläget.

En fråga jag ställer mig är hur det hade sett ut om "Katrina" hade haft den kraft som först spåddes? Och vad hade hänt om en evakuering inte hade utlysts? Hur många fler människor hade då stannat kvar?

Det som drabbar hela USA och många fler länder, däribland vi i Sverige, som en följd av katastrofen är en kraftig höjning av bensinpriset i bästa fall. På många ställen i USA börjar nu bensinen ta slut, något som exempelvis Lennart på "Det progressiva USA" skriver om.

Prishöjningen här hemma skulle enligt rapporterna bli 30 öre per liter från idag vilket innebär att vi snart är uppe i 12,50 litern. Frågan är om det stannar vi det och frågan är hur länge våra politiker, socialistiska och borgerliga, kan undvika att sänka bensinskatten? Enligt förslag från regeringen ska avdraget för resor till/från arbetet höjas med 1 krona. För de flesta gör detta varken till eller från i vardagen.

Problemet med ett så högt bensinpris är inte bara att människor får dyra resor till sina arbeten. Vi har dessutom sett en stor förvandling i vårt samhälle de senaste 15-20 åren när det gäller tillgången till serviceinrättningar i närheten av våra bostäder. På många platser i vårt land måste man använda sin bil för att komma till banken, posten eller handla sin mat. Det går inte att åka kollektivt. Det går inte att cykla eller gå. Man måste tanka för dryga 12 kronor litern…

Det positiva som, förhoppningsvis, kan komma ut av en katastrof av det här slaget som så konkret drabbar USA på hemmaplan är att det får fart på arbetet med lösningar på vårt oljeberoende i USA och resten av världen. Det är självfallet inte det som diskuteras i första hand bland amerikaner, men kan kanske bli en av de positiva följderna.