Individens eget ansvar

Med anledning av ett inslag på TV4 om "The Latin Kings", som för övrigt gjort sveriges bästa hip-hip genom tiderna, skriver Ulrika Ingemarsdotter om individens eget ansvar för sina liv.

Latin Kings ger sin syn på saken:

"Många ungdomar tror kanske
att det räcker med att göra en sak, så fixar sig resten. Men det kanske
inte är så, man måste jobba otroligt mycket med det man gör. Och det
handlar inte om vad man gör.
Vi har jobbat hårt."

Ulrikas reflektion:

"Kanske har den som kommer från en
välbärgad och studievan miljö, några fler fördelar än den som inte gör
det. Självklart är det så. Men idag har faktiskt de flesta friska
människor,
en rättvis chans att själva välja inriktning på sitt liv. Detta är ju trion i Latin Kings ett tydligt bevis för. Men individens ansvar över sitt eget liv, tycks vara något som (s)krämmer många."

Jag håller med i mycket av både det Latin Kings och vad Ulrika skriver. Alldeles för många i vårt samhälle förväntar sig att någon annan ska servera lösningen på deras drömmar eller problem utan att själv anstränga sig i onödan.

Viktigt att säga är att detta i grunden inte är ett ungdomsproblem, även om det är där det kanske visar sig tydligt och är lätt att angripa. Det handlar om på vilket sätt dessa ungdomar har blivit uppfostrade att ta egna initiativ och i det perspektivet är det inte de bara de ekonomiska förutsättningarna som sätter hinder, även om det sociala arvet självklart kan bidra till vissa nackdelar. Det handlar om att vi från grunden måste lära våra barn att det, oberoende av uppväxtmiljön, inte finns några begränsningar för vad de själva kan klara av.

Det gäller att våga prova och misslyckas för att själv komma fram till vad man klarar och vem man är. Inte att någon, föräldrar eller samhället, redan i förväg talar om att "det klarar du aldrig ändå" och när man inte lyckats med något får höra "vad var det jag sa redan från början".

Sedan handlar det givetvis också om att i sina egna obegränsningar inte förvänta sig att alla andra klarar av samma som du själv gör. Men om vi fick ett samhälle där fler människor slutade tro på att någon annan fixar allt och istället vågar testa sina idéer, sin fysik eller vad det nu kan vara så är jag övertygad om att vi skulle få ett bättre samhälle. Ett samhälle där gamla begränsningar inte styr vilka gränser du själv vill nå fram till.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var igår gäst hos Carin Hjulström-Livh. På frågan var hon fått sin självsäkerhet att våga säga vad hon tycker svarade hon bland annat detta:

  • att hennes föräldrar inte försökt förminska henne
  • de har sagt att hon klarar mer än hon tror
  • att det inte finns några begränsingar
  • att man hellre ska våga svara ja istället för nej på erbjudanden och förfrågningar
  • att våga testa lite mer än man egentligen tror man klarar av

Tänk om fler föräldrar var som Maria Wetterstrands föräldrar. Och tänk om hela vårt samhälle var lite mer som Maria Wetterstrand och hennes föräldrar.