Rickardsson är ingen idrottsman

Han är i alla fall inte en idrottsman med den innebörden jag vill lägga i det begreppet. Han är en idrottsutövare, en mycket duktig sådan, men han är alldeles för beroende av faktorer som han själv inte kan träna sig till.

Detta gör att jag vägrar jämföra honom med vad jag definierar som en idrottsman. Han har gjort en fantastisk prestation genom att vinna 6 VM-guld, men jämför honom inte med Ingemar Stenmark eller Annika Sörenstam.

Det finns en del andra som inte heller får vara med där, några exempel:

Malin Baryard – hennes framgångar är helt beroende på hur bra häst hon rider
Ronny Pettersson – tävlade i sporten som kanske mer än någon annan är en materialsport. Inte heller Michael Shumacher hade blivit världsmästare i en Minardi-bil istället för Ferrari…
Håkan Carlqvist – Motocrossföraren som är en legend, men inte heller han hade blivit världsmästare utan den bästa cykeln.

Alltså; gränsen för vad som i mina ögon kan betecknas som en idrottsman är när framgångarna är beroende av djur eller motorer i alldeles för stor utsträckning för att man på ett ärligt sätt ska kunna avgöra om det är personen eller "redskapet" som varit avgörande.

Det finns självklart andra sporter där materialet har en stor betydelse, men där är det inte avgörande för den totala framgången. I ett enskilt skidlopp kan dåligt vallade skidor vara avgörande, men det avgör inte bedömningen av en hel karriär.

Redan för några månader sedan, i samband med att Annika Sörenstam tog sin andra Major för året, rankade jag sveriges bästa idrottsmän/kvinnor genom tiderna.