Persson, bygg ditt drömhus!

Vad menas egentligen med arbetarklass? När är man arbetarklass och när är man det inte? Frågorna är aktuella i samband med debatten om Göran Persson och Anitra Steens husplaner.

Aftonbladet ber sina läsare svara på frågan om Persson kan bygga lyxhus och representera arbetarrörelsen. Nästan 75% svarar, NEJ det kan han inte. Aftonbladets nätundersökningar är givetvis inte sanningen på något vis, men visar ändå en tydlig tendens. Den annars ganska förtroendeingivande Lena Mellin skriver:

"När Göran Persson får välja helt fritt väljer han att bygga ett hus som ser ut som en herrgård. Visserligen inte större än 178 kvadratmeter. Men med en omisskännlig herrgårdsprägel."

Det Lena Mellin menar är alltså att det är själva designen som är problemet. Att Göran och Anitra har den "dåliga" arbetarklass-smaken att designa sitt nya hus som en herrgård?

Göran Perssson är född in i arbetarklassen och har i hela sitt liv arbetat i och för Socialdemokraterna. Skulle han, på grund av att ha lyckats i sitt liv, automatiskt diskvalifiseras som representant för arbetarklassen i Sverige? När skedde den här diskningen? I samband med att han lämnade in ansökan om bygglov eller när den godkändes?

Hur ska vi då agera?

Jag har i sommar läst Ordfront Magasin
(juli/aug-numret). Där ges ett antal olika exempel i ämnet arbetarklass. Erik Zsiga,
författare till boken "Popvänstern", säger så här:

"Om man kräver av en massa andra människor som näringslivsdirektörer till
exempel, att de frivilligt ska sänka sina löner, då kan man väl börja själv.
Föregå med gott exempel"

Linda Skugge säger:

"Det finn ett jättelätt sätt att komma förbi problemet och det är att
skänka pengar. Engagera sig på riktigt."

Jan Guillo:

"Man väljer ju inte författaryrket för att tjäna pengar. i så fall är man inte klok.

Jag är en socialistisk författare och då får jag välja. Är jag moderat nu? Det skulle kullkasta hela grunden för mitt författarskap"

Jag kan inte riktigt förstå problemet i husdebatten om Göran Persson. Är det någon som vet hur mycket pengar Göran och Anitra lånar till sitt drömhus och hur mycket de pyntar upp själva?

Om man inte längre uppfyller
formuläret för att rent ekonomiskt vara arbetarklass så måste det väl
ändå vara möjligt att fortsätta vara en stark representant och
sympatisör.

Hur skulle det se ut inom helt andra områden om man inte var en bra representant om man själv inte sitter i båten:

Kan man representera Amnesty om själv inte suttit oskyldigt/felaktigt fängslad?
Kan man spela fotboll för AIK om tidigare spelat i Djurgården (vissa tycker inte det)?
Får man som stenrik rockartist fortsätta skriva och sjunga om den hemska fattigdomen och orättvisor i världen?

Så länge Göran Persson fortsätter arbeta för den klass han tjänat hela sitt liv och inte byter fot i grundläggande värderingar så får han bygga så mycket drömhus han vill för min del. Sedan får det se ut som en herrgård, ett torp eller ett vanligt Myresjöhus.

I grunden handlar debatten om vanlig enkel svensk avundsjuka när någon har tagit sig från punkt A till punkt B på ett lyckat sätt genom de förutsättningar som byggts upp i vårt samhälle de senaste 100 åren. Målsättningen i det svenska samhället är att fler får/tar den möjligheten och att detta inte ses med de avundsjuka blickar som alldeles för ofta är fallet.