Ohly – byt tillbaka till VPK

Gubbväldet inom Vänsterpartiet stärks i takt med att kvinna efter kvinna hoppar av från antingen partiet eller från ledande positioner.

Först ut var förstås Gudruns avhopp. Sedan har följt avhopp i tur och ordning av Karin Svensson Smith, Anja Karlsson, Hanna Zetterberg, partisekreterare Pernilla Zethraeus och idag Amelia Morey-Strömberg. De två sistnämda har visserligen "bara" valt att inte ställa upp till omval, medan de tre första antingen håller på att bilda nytt parti eller försvann från partiet med stark kritik.

I ett uppföljningsprogram av "Uppdrag Granskning" för någon vecka sedan där man såg tillbaka på Janne Josefssons sågning av Ohly och hans parti så hävdade Josefsson att Ohly idag har en starkare position än före reportaget. Om detta stämmer vet jag inte, men skulle så vara fallet går det inte att tolka på annat sätt än att också kommunistprägeln har stärkts internt i partiet. Alla Ohlys sympatisörer som uttalade sig i programmet ansåg sig också vara kommunister.

I och med att alla s.k förnyare inom partiet snart är borta, i vart fall från ledande positioner, så borde partiet vara ärliga mot väljarna inför nästa års val och ta tillbaka sitt gamla namn Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK). Frågan är hur många ytterligare avhopp som då skulle komma och om partiet då fortfarande skulle ligga kvar på 5-6% av väljarsympatierna. Förhoppningsvis inte!