Gnällspiken Klüft

Den käcka jäntungen från Växjö, Carro Klüft, har blivit den sura lilla världsstjärnan. Ni har säkert läst och hört om vad för något himla taskigt som skrevs om henne av friidrottsförbundets sponsor Expressen, och deras krönikör Mats Olsson i sin senaste krönika:

"Carolina Klüfts svåraste skada heter Patrik Kristiansson"


Den lilla meningen resulterar i att Klüft och hennes pojkvän, nämnde Kristianson, sprättade bort Expressens logga från sina landslagsdräkter, friidrottsförbundet ställer sig på deras sida och Expressen säger upp avtalet med förbundet.

Chefredaktören på Expressen Otto Sjöberg säger att "våra sponsoravtal eller andra samarbeten ska aldrig få påverka vår journalistik".

Kan detta hända någon annanstans än i ankdammen Sverige?

Både Expressen och friidrottsförbundet borde väl redan från början insett problematiken i sponsoravtalet. Den uppenbara risken att någon av våra stjärnor skulle känna sig trampad på tårna av tidningens journalister – i detta fallet blev det, inte helt oväntat, Karolina Klüft som reagerade över en, i mina ögon, ganska löjlig mening som förmodligen nu får större uppmärksamhet än den någonsin skulle fått annars.

En annan fråga att ställa är om Klüft & co hade agerat på samma vis mot någon av de lukrativa personliga sponsorerna som finns?

Min personliga teori i det här fallet är att det, återigen, är herr Kristianssons mindervärdeskomplex som har talat och är den utlösande faktorn till deras agerande. Det är upp till honom att en gång för alla bevisa att den talang han sägs besitta och det snack han presterar inför varje stort mästerskap också visar sig i resultaten.