KD har rätt i en enda fråga

Att titta på Ebba Busch i SVT:s 30 minuter är plågsamt i många stycken med tanke på hur hon ser på underlaget för att bilda regering efter valet. Men det finns en fråga där jag håller på hennes linje även om retoriken som går ut på att det är Magdalena Anderssons fel att vårdköerna har ökat. Men jag är med på att styrningen både lyftas upp på riksnivå istället för den regionstyrning som gäller nu. En stor orsak dom senaste åren är givetvis dom resurser som slukats av pendemin.

Det jag dock har sett under mina kontakter med vården de senaste åren är brister i samordning mellan olika vårdinstanser samt svårigheten att komma i kontakt med rätt kontakt på ett modernt och enkelt vis.

Samordningen är skitdålig och bygger idag väldigt mycket på hur mycket man själv orkar engagera sig eller vilken hjälp man har av någon annan som orkar engegera sig och hur kunskap om hur det fungerar.

Sedan kan man tro att vi 2022 borde ha digitala hjälpmedel för att själv hantera sina kontakter med vården, men så är det inte på långa vägar. 1177 innehåller många bra saker men det går inte att komma kontakt med den person man vill komma i kontakt med. Har man sedan väl hittat rätt och skickat en fråga så uppstår nästa brist. När man fått ett svar som man vill svara på så går inte det att göra utan att skriva ett nytt meddelande. Det går inte heller att boka tider i systemet. Om jag vill boka tid för provtagning på vårdcentralen så måste jag ringa in och få ett klockslag och (i bästa fall samma dag) där man blir uppringd för att kunna boka tiden. Det måste gå att göra betydligt bättre och smidigare 2022!

Funderar jag en stund jan jag komma på fler brister men jag stannar där nu.

Blogghubb