Om Obama och vad som väntar efter honom

Som i så många andra fall tror jag att Barack Obama inte kommer att få sitt fulla erkännande förrän efter sin tid som president.

Euforin och förväntningarna på honom som president var gigantiska när han kandiderade och sedermera vann valet 2008. Han lyckades genom att locka väljare på ett delvis nytt sätt och genom att använda sociala medier på ett sätt som ingen annan före honom.

Inte minst var hans olika tal i varierande sammanhang helt betagande och han fångade åhörarna med en stor känsla.

Väl vald som president blir det alltid, oavsett person, svårare att ta det vidare på samma sätt. Både regler och annat att förhålla sig till sätter käppar i hjulet för detta. Dessutom har han varit president under en ekonomiskt tuff period för USA och med republikansk majoritet i både representanthuset och kongressen som absolut inte har samarbetat.

Trots allt detta, och det faktum att han varit bakbunden i många delar, så har han hela tiden lyckats att hålla kvar vid en ton, en humor och ett sätt att förhålla sig till verkligheten som jag tycker imponerar stort. Han har inte fallit till föga för röster som med lätthet hade fått andra presidenter att gå ut i krig. Nu är det snarare så att vi sakta men säkert kan höra röster viska om att USA borde göra mer i olika drabbade länder runt om i världen.

Barack-Obama

Det som nu väntar, över sommaren och under hösten, fram till presidentvalet mellan Hillary Rodham Clinton och den osannolike Donald Trump kommer att visa sig vara något av det värsta och smutsigaste vi har skådat i ett amerikanskt presidentval. Det är i alla fall min fulla övertygelse.

Att Trump både är en osannolik person och en osannolik presidentkandidat är det många som skriver under på. Men kanske är det dags att sluta se honom som osannolik och ta risken att han också väljs till president på allvar även om det mesta talar för att det är just osannolikt…

Just nu är Trump kandidaten som finns kvar men kanske kommer vi att få se ett öppet konvent där Paul Ryan nomineras och via starka interna krafter inom GOP kommer att röstas fram istället. Efter Ryans ord om att han inte är redo att ställa sig bakom Trump så tror jag i alla fall inte att just det är osannolikt.

Förmodligen förlorar republikanerna valet mot Clinton oavsett om det är Ryan eller Trump. Blir det Ryan kommer stora delar av de som velat ha Trump som kandidat välja att inte rösta alls. Blir det Trump så kommer många republikaner som inte vill ha honom antingen att avstå sin röst eller lägga den på Clinton.

Alldeles oavsett vem som väljs till Obamas efterträdare i november så kommer vi att få höra ett helt annat tonläge och vänja oss vid något som i stort är sämre.

Om ni inte har sett Obamas tal från sista årliga middag med journalisterna i Vita Huset så rekommenderar jag det varmt. Det sammanfattar så mycket av hans intelligens, värme och humor: