Oerhörd press på Sarah Sjöström

Vid OS i London för 4 år sedan var hon redan då ett stort medaljhopp för Sverige. Den gången gick egentligen ingenting som hon hade tänkt sig och det är mest hennes tårar av besvikelse som jag kommer ihåg.

Sedan dess har Sarah Sjöström etablerat sig som en av simningens allra största stjärnor och har tagit 4 VM-guld, 2 VM-silver och 1 VM-brons på långbana och är med detta redan vår mest framgångsrika simmare genom tiderna. Trots att det saknas en OS-medalj och då allra helst ett guld.

Tre EM-guld utan att vara formtoppad innebär egentligen inget annat än en bekräftelse på hennes nivå. Med mindre än 80 dagar kvar till OS i Rio, där simningen drar igång redan från start, är Sarah utan några som helst tvivel Sveriges allra största guldhopp.

Sarah Sjöström

I och med att simningen inleder OS så kan Sarah med en framgång sätta an en känsla i den svenska truppen om att man kan lyckas som vi vet sedan andra OS bidrar till att minska press och stress hos andra idrottare som också kan ta medaljer.

Den stora frågan är om Sarah Sjöström nu har nått den nivå där ett OS inte innebär att pressen påverkar henne så negativt som det gjorde i London. Där kanske det också var en sämre form än tänkt, men definitivt även darrande nerver.

Med den självsäkerhet hon utstrålar så tror jag att Sarah Sjöström kommer att lyckas leva upp både till sina egna högt ställda krav och den press som kommer att finnas på henne ifrån media och svenskar som vill se henne vinna guld i Rio. Sedan OS i London har hon egentligen lyckats med allt och har inga stora fadäser i bagaget.

Det kommer bli Guld-Sarah som sätter tonen för Sverige i Rio!