Jag är trött på all okontrollerad skit som sprids ohämmat

Igår ifrågasatte jag en uträkning som Slöseriombudsmannen har gjort om riksdagsledamöters uttag av inkomstgaranti-pengar.

Jag har inte fått något svar på min fråga där, men samtidigt är det i sammanhanget milt i jämförelse med all annan skit som människor helt ohämmat och utan minsta faktagranskning eller rimlighetsbedömning sprider vidare i sin flöden i sociala medier.

När jag var liten handlade myterna om råttor i pizzan och invandrare som bröt upp parketten för att odla potatis. Idag handlar det om mer eller mindre osannolika texter och länkar till “nyheter” som sprids på exakt samma sätt från flöde till flöde och ofta med en fråga om om man vågar dela detta i sitt eget flöde.

Viralgranskaren gör ett utomordentligt bra jobb för att kontrollera dessa mer eller mindre osannolika historier. Samtidigt borde det orimliga och några snabba egna googlingar avgöra varför man inte delar vidare något som antingen inte är sant eller gravt förvanskat eller översatt från annat språk.

Jag är extremt trött på att se den här skiten bara spridas urskillningslöst. Bättre kan vi väl?