Romson och Fridolin är rökta – regeringskris runt hörnet

Det tog bara ett par dagar innan min teori om naiviteten hos Åsa Romson och Gustav Fridolin står fullt klar.

Dom stod på presskonferensen, ställde sina platser till förfogande och öppnade upp för andra kandidater. Jag är övertygad om att dom gjorde det förvissade om att det inte skulle finnas någon som på allvar skulle kunna utmana.

Idag är det ett helt annat läge när en förkrossande majoritet hos MP i Stockholm anser att de båda förbrukat sitt förtroende och med det är snöbollen i rullning och fler kommer snart att uttrycka exakt samma sak.

Precis som jag skrev för någon dag sedan så har jag ingen anledning att tycka synd om vare sig Miljöpartiet om det nu inte vore så att det också påverkar regeringen och därmed stabiliteten i landet.

Om båda språkrören, tillika statsråden, i  Miljöpartiet får kicken av sitt eget parti innebär det en regeringskris som ett brev på posten där nya språkrör rimligtvis kommer att göra anspråk på statsrådsplatser istället för Romson och Fridolin.

Det ger förvisso Löfven en möjlighet att möblera om i sin regering men det är inte på något sätt en garanti för ett större förtroende vare sig för MP, S eller regeringen. En rejäl regeringskris är inte alls osannolik och kanske även en misstroendeförklaring från oppositionen.

Fridolins ord om att han välkomnar en öppen process om språkrörspositionerna kan komma att visa sig resultera i ett skutt ner i avgrunden för honom.