Zlatan är uppe på Borg och Stenmark-nivå

Redan 2006 år sedan sjöng Frans att “ingen lirar fotboll som han, Zlatan”. Detta skedde under en tid när Zlatan fortfarande var ifrågasatt i det svenska landslaget och där det fanns många som på allvar trodde att Sverige skulle vara bättre utan honom och att han var överskattad.

Tio år senare finns det ingen vare sig i vårt land eller ute i världen som ifrågasätter denne vår största fotbollsspelare genom alla tider.

Det har gått så långt att han nu även har erövrat engelsmännen och att man där suktar efter honom i Premiere League. Kanske skedde den slutliga erövringen just där redan för några år sedan när han gjorde sitt makalösa mål i en landskamp just mot England, men med kvartsfinalsegern i Champions League mot Chelsea FC igår så finns det ingen tvekan.

zlatan

Efter det missade VM-slutspelet 2010 var Zlatan trött på landslaget och trött på att bli ifrågasatt och tackade under ett drygt halvår nej till Erik Hamrén. Till viss del sammanföll detta också med hans tid i Barcelona som kanske är det enda man skulle kunna kalla ett närmande till misslyckande för Zlatan i hans karriär (trots att det inte var så).

I det läget trodde nog få att han vare sig skulle fortsätta så länge som han nu gjort eller att han skulle återkomma till landslaget mer än i ytterligare några år.

Efter det att han väl bestämde sig för att vara med igen så har det aldrig funnits någon tvekan om att han tillför landslaget oerhört mycket.

Det har inte heller funnits några tveksamheter om hans oerhört viktiga roll i de klubblag han sedan dess spelat för. Paris Saint Germain hade aldrig varit där dom är idag utan Zlatan och enda anledningen till att han inte på riktigt allvar varit aktuell att få ta emot utmärkelsen som världens bästa är att den omgivning han haft i landslaget senaste 10 åren inte har var god nog för att ta nationen längre i de EM och VM som vi deltagit i.

På samma vis som att många av oss som växte upp på 70- och 80-talet ser Ingemar Stenmark, Björn Borg eller någon annan av den tidens stjärnor som den störste idrottsmannen vi upplevt så kommer Zlatan för flera generationer uppväxta under 90-, 00- och 10-talet vara deras störste idrottsman.

På min personliga lista över Sveriges genom tiderna största idrottare har Zlatan tagit ytterligare kliv uppåt senaste åren och är nu på pallplats:

 1. Björn Borg
 2. Ingemar Stenmark
 3. Zlatan Ibrahimovic
 4. Carolina Klüft
 5. Jan-Ove Waldner
 6. Peter Forsberg
 7. Patrik Sjöberg
 8. Annika Sörenstam
 9. Sarah Sjöström
 10. Pernilla Wiberg
 11. Therese Alshammar
 12. Anja Pärson

Zlatan har alltså tagit sig upp på Borg och Stenmark-nivå i min bok och det är faktiskt inte längre osannolikt att han skulle kunna spränga sig in emellan dom eller kanske ta klivet hela vägen upp innan hans karriär är över.