Stephan Wilson är årets vasaloppsvinnare

Nio mil på skidor är ingen barnlek. Utan att personligen har åkt längre än 25 km i ett svep tror jag mig ändå kunna säga det. Min erfarenhet av något som ens kan likna den utmaning det är för kroppen är mitt maraton i New York förra året.

Jag skulle kunna tänka mig att åka Vasaloppets öppna spår för att utmana mig själv över distansen men att ställa mig i Berga By tidig morgon första söndagen i mars ser ut som en ångesttrip i form av trängsel och förutsättningar som man är helt handfallen inför och som jag inte vill vara med om.

Samtidigt med att det handlar om en fysisk och mental satsning för att åka skidor så långt så är det också en ekonomisk satsning som inte kan förbises.


Alla dessa faktorer, inklusive traditionens kraft, har Stephan Wilson på SVT arbetat emot sedan tidig höst förra året när han utan någon som helst erfarenhet bestämde sig för att åka Vasaloppet 2016.

Från bokstavligen stapplande steg på rullskidor, till första snöpasset, via skadeproblem har vi kunnat följa detta i Vinterstudion och serien Stephan på glid under vintern.

Utan att förringa någon annan som genomfört Vasaloppet 2016 så är Stephan Wilson min vinnare i årets lopp. Han gick i mål i Mora strax före 20.00 ikväll efter att ha åkt i nästan 12 timmar.