Guldtuben – Youtubers som förebilder

Igår kväll satt familjen bänkad framför TV:n med Splays YouTube-kanal uppkopplad klockan 20.00 för att på dotterns begäran titta på Guldtuben 2016. 

Priser till årets bästa Youtubers i en rad kategorier. 

Det går att ha många åsikter om kvalitén på allt som går att se på YouTube men oavsett det så är det här en av de mer relevanta av alla galor som går av stapeln varje år. 

Det är unga företagsamma människor som med sig själva som vapen och frontfigur skapar underhållning och tankeväckande filmer för sina followers. 

Självklart är det den del av detta jag har svårt att förstå det relevanta i men absolut inte värre än i många andra sammanhang. 

Det visar på en enorm kraft och ett sätt att med sig själv framför en kamera styra en berättelse om sig själv utan filter från andra inblandade. Många av de som vann uttryckte tydligt att de inte gillade att stå framför massa människor. En av dom vågade helt enkelt inte ens vara där. 

Det är ett sätt för många att kanalisera både vad dom tycker/tänker/oroar sig för utan att behöva göra det inför något annat än en kamera. 

Deras mod där hjälper både dom själva och deras följare.

I det banala att filma sig själv och lägga ut deg hela på YouTube finns någonting mycket större som öppnar viktiga ventiler för väldigt många.