Bra poddar om träning och hälsa

Sedan flera år tillbaka är podcasts en inspiration under mina träningsrundor.

Musik i alla ära, men att under ett långpass löpning är det grymt mycket bättre att koppla bort tankarna på annat genom att lyssna på poddar.

I min podlista finns det en ganska stor variation i vad de handlar om med allt ifrån dokumentärer från Sveriges Radio till kulturpoddar som Gradvall och Livet är en fest och pratpoddar som Värvet. Till dessa kommer en rad av poddar som handlar om träning och hälsa som både ger inspiration och information som ger mycket.

Maratonpodden med Petra Månström har funnits med sedan starten av den och finns fortfarande kvar i listan även om den inte längre är överst.

Löparsnack är precis vad det låter som; en podd helt fokuserad på allt som har med löpning att göra och som grottar ner sig i det mesta som finns att säga.

Träningsglädje Talks med Sara Rönne är en podd med fokus på träning och hälsa men också värd sin lyssning för att den tar in ett större perspektiv i livet än bara just detta för att hitta sin egen väg i livet.

Coltings Nakna Sanning med Jonas Colting är den som är mest kontroversiell på många sätt. Hans sätt att ta sig an frågeställningar kan vara ganska ensidig och provocerande. I vissa fall även okunnig. Men för det allra mesta så sätter Jonas Colting fingret i magen på ett problem som är relevant. Inte minst gäller det frågor som har med vår kost att göra och hur helt felaktiga kostråd förmedlas av Livsmedelsverket och dietister som inte är uppdaterade. Vissa veckor har han även gäster med sig vilket ger en lite annan dimension och tar fram en ödmjukare sida.

lofsan-jessica-träningspodden

Träningspodden med Jessica och Lofsan har funnits i ett halvår ungefär och har blivit en ny favorit. Lovisa Sandström har en lång och djup kunskap om träning som känns trovärdig och är full av nyanser utan att vara kategorisk och dömande. Jessica Almenäs är “motionären” i sammanhanget och hon delar med sig många erfarenheter av sin egen löpträning. Men podden handlar även om livet i allmänhet och hur många svåra avvägningar, inte minst i livet med barn, kan hanteras. Det sker också med en rejäl portion självdistans och humor på samma sätt som även Jonas Colting lyckas göra.

Utan tvekan är det Träningspodden och Colting som för mig känns mest relevant just nu. Dom två tillsammans ger en bra mix av elitfokus, motionärsfokus, livsstil, kost, generell hälsa och hur vi faktiskt ska tänka i livet som pågår.

Det finns oerhört många källor för att läsa om träning och hälsa idag och där väldigt mycket blir alldeles för elitfokuserat men där motionärer i alldeles för hög grad anammar detta och istället blir skadade.

Jag tycker personligen att man får ett betydligt bredare perspektiv och fler insikter genom att lyssna på samtal i poddar än att läsa Runners World eller andra liknande tidningar som i alldeles för hög grad säger samma sak hela tiden.

—–

Mer om min egen träning finns att läsa på den andra bloggen jag har.